ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Без бира с картофки на 250 метра около училищата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:31 / 12.11.2009Коментари (14)4683
© Plovdiv24.bg
"Бира с пържени картофки върви на промоция на две крачки от моя училищен павилион. Струва колкото здравословния пълнозърнест сандвич при мен. Познайте какво предпочитат учениците", поредното предизвикателство спрямо ефективността на наредбата за здравословно хранене хвърли Хари Ховагимян, председател на браншовата асоциация, предаде репортер на Plovdiv24.bg.  

Помощ от общината поне за частично решаване на породените от Наредба 37 на Министерството на здравеопазването проблеми поискаха днес наематели на училищни павилиони и столове. Пловдив е първенец в спазването на новите изисквания, при проверките си инспекторите на РИОКОЗ не са констатирали нито едно драстично нарушение. Но според хората от бранша все още липсват ясни правила какво може и какво не може. Трудно излиза и сметката на търговците, когато се продава здравословна, но скъпа храна на деца, голяма част от които нямат навици. 

Да се премахнат наемите, които са между 100 и 700 лв. месечно, за летните периоди. Това е едно от основните искания на бранша. Другото - да се забрани продажбата на нездравословните храни и напитки в радиус от 250 м около училищата, както е с цигарите и алкохола. Предложените промени не зависят от министерства, а от добрата воля на Общинския съвет, който може да вземе решение по въпроса.

Да отнесе въпроса в местния парламент обеща заместник-кметът Георги Титюков. "До края на годината общината ще приеме своя програма с мерки срещу наднорменото тегло на учениците. Изискванията за здравословно хранене все повече ще се разширяват", подчерта той.

"Има общински фирми, които хранят децата, но не само че не плащат наеми, но дори получават субсидии от общината, а предлаганата храна е по-скъпа. Нужен е механизъм част от държавните субсидии за здравословно хранене да идват и при нас", друго искане постави Ховагимян.

Според него са нужни и възпитателни програми по проблема. "Децата, които са научени в семейството да консумират черен хляб и млечни продукти, продължават да си купуват закуски от нас. Повечето предпочитат обаче да отскочат на стотина-двеста метра и да си купят някой дюнер или енергийна напитка, отколкото това, което им предлага Министерството на здравеопазването и в частност ние като изпълнители на неговата наредба", обясни той.

"Наемател съм на училищен стол в центъра на града. Имаше гратисен период за изчистване на някои от забранените храни. Децата не пипнаха ни вафла, ни кола, ни някой друг, забранен в наредбата продукт. Казваха: не ги искаме тези неща, защото ни е забранено от къщи. Всичко зависи от възпитанието в семейството. Става дума обаче за най-малките ученици - от първи до четвърти клас" - разказа Надежда Минчева.


Още по темата: общо новини по темата: 18
26.05.2010 »
25.11.2009 »
18.11.2009 »
11.11.2009 »
21.10.2009 »
15.10.2009 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
"Аз ако не пия поне 3-4 бири преди даскало изобщо не хода" - което показва защо не знаеш да пишеш правилно... И между другото, да отидете пияни на училище не ви прави герои - прави ви кандидат-неудачници!
0
 
 
Абе каква е тази простотия? Аз лично не знам в България да има проблем с наднорменото тегло? Какво като ядат пържени картофи? Българите от малки сме самостоятелни и не сме галени деца. Който иска да пие да пие, но да си носи последствията ако го хванат че е пил в училище. Проблема не е че се продава бира на близо а че на никой не му пука...
+1
 
 
Да се сложи ограничение на надценката, защото в училищните лавки закуските са с поне 20-30 % по-скъпи, отколкото в обикновените магазинчета. Г-н Ховагимян да престане да играе ролята на защитник на децата, а да сложи по-нормални цени на здравословните си "сандвичи", състоящи се от хляб и спомен от луканка или шунка.
0
 
 
само простотиии le em neznaiat как са нещата в училищата ем си ги нагаждат елате да проверите храната в спотното на обед хляб некав изсъхнал супа топчета само дето топчетата ги няма и то една паничка дето като гребниш 3 4 пъти и няма нищо след тва имаш неква манджа неизвестно ква :Д която грам немои те наяде и най хубаво е десерта с тва ако някои може да се наяде спортист след тренировка елате ми са обадете и то се прават двуразови по два пъти на ден ядеш в 12 12.30 и в 5 имаш пак тренировка незнам някой да се наяжда с тва освен гимнастичките те просто не ядат и после почти всеки при чичо гошо при рускинята на черното на бялото кой сандвич кой вахли кой бомбони сокчета затворени пизи да го наяде а когато в спотното има кебапчита и кюфтета по хубаво да не ги коментирам се едно ям смляна слана увкосена и оцветена а забравих да кажа една тренировка сутрин е от 10 до 12 и следобед от 5 до колко свършиш може и до 6.32 и до 7 и тренировката не е неква лека да кажем а тежки особено преди състезания
0
 
 
Това е големият проблем на здравословното хранене - често е по-скъпо от нездравословното (за калория, децата имат нужда от калорий). Със забрани нищо не може да се направи, трябва възпитание и пари.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Локо в Първа лига, сезон 2024/2025
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: