© 24 часа | | Най-заклетият гъбар в Пловдив е бившият областен управител Андон Андонов. Бере само за лична консумация и за приятели. Казва, че като тазгодишното изобилие по поляните на Бяла черква в Родопите не помни. Там Андонов има вила и всяко лято кръстосва баирите.До момента е затворил 25 буркана с мариновани манатарки. Отделно е замразил във фризера 10 кг от този вид.
"Сега се качвам отново на вилата и смятам още толкова да набера", зарича се той.
Всяка година давал по няколко буркана на Иван Костов, който си облизвал пръстите. Бившият премиер е заклет вегетарианец и много обичал да яде манатарки, приготвени от Андонов. Той му ги пращал по ексдепутата Веселин Черкезов.
"Веднъж казал на Веско: "Този Андон е решил да ме отрови с тия гъби", разказва пловдивчанинът с усмивка. "Няма такова нещо, г-н Костов. Най-напред ги пробвам на жена ми и тогава пращам на вас", отвърнал гъбарят.
Твърди, че не допуска и един процент риск при брането.
"Преди да я откъсна, а проверявам по 3 пъти и тогава я пъхам в кошницата. Бера само това, което познавам", казва Андонов. И добавя: Гъбарите и сапьорите грешат само веднъж.
Нищо не може да го спре да обикаля за гъби.
"Манатарките са най-вкусното нещо на света. На всичко отгоре са и полезни", казва той.
Но не се ограничава само с този вид - сърнела, масловка, пачи крак също са му любими. Отделно затваря буркани от трите вида, комбинирани с манатарки.
"Идеално мезе са за ракия, узо, йени ракъ и водка. Моя позната се върна от Италия и ми каза: "Буркан мариновани манатарки като твоите се продават между 80 и 120 евро", горд е Андонов.
В други години изминавал по 10 км в планината и се прибирал с 1,5 кг манатарки. Сега за същото разстояния берял над 10 кг.
"Все още има бол. Но и много народ е плъзнал по поляни и баири. Цели тумби мургави берачи са тръгнали и опустошават. Ако до десетина дни не завали дъжд, гъбите ще спрат да никнат в сушата", предупреждава ексгубернаторът. Специално за читателите на в. "24 часа" той разкри няколко рецепти, включително и тази, която най-харесвал Иван Костов.
РЕЦЕПТИ
Замразени манатарки
Избират се най-младите. Почистват се добре с четчица (никога не се мият) и се пъхат във фризера. Като дойде януари, вадиш по 2-3 манатарки и ги хвърляш в гърнето да се задушат със свинско бонфиле или пържоли. С подправките не бива да се прекалява, трябва да преобладава ароматът на гъбите.
Мариновани манатарки
Нужни са гъби първо качество. Те са по-едрички, но в никакъв случай не бива да имат червеи в пънчетата. Трябва да са с хубав външен вид. Маха се т.нар. дунапрен под шапката на гъбата с четка. Нарязват се на едри парчета и се сваряват 10-ина минути във вода. След това се потапят в студена вода.
Отцеждат се и се редят в буркани, като се заливат с марината: 1 ч.л. сол, 1/3 хубав винен оцет, 2/3 вода (според количеството гъби). На всеки буркан се слагат по 2 зърна бахар, 5-6 черен пипер и 1 дафинов лист. Течността и подправките се варят 5-6 минути в тенджера.
Наредените гъби в бурканите се заливат с горещата марината, като се оставя един пръст свободно място. Обемът до капачката се допълва с олио или зехтин. Не се стерилизира. Държат се на хладно и тъмно.
Сушени манатарки
Това са по-груби и едри видове. Някои от тях може да са наядени тук-там от червеи. Почистват се, режат се на ивици и се сушат 2-3 дни на планинско слънце. Прибират се на сухо, слагат се в супи и пици.
Източник: в. "24 часа" |