От бранша са притеснени, че през следващите месеци разходите ще скочат с 10-15 процента, а това ще се отрази върху заплатите на персонала и възможностите за модернизация на заведенията.
Заради увеличението на цената на тока ресторантьори в Пловдив трескаво подготвят нови разчети на разходите си. Анализите на цифрите обаче водят до задънена улица. За да запазят конкурентни и поносими цени в завединията си, бизнесмените обмислят да съкратят персонал или да намалят заплатите.
"Kоето означава, че увеличението на тока ще се поеме от най-уязвимата част от обществото - на които заплатите им зависаят от това какви са разходите в един обект", заяви хотелиерът Тони Симидчиева.
В борбата за оцеляване бизнезът ще разчита на гъвкавостта и предприемчивостта си. Увеличение на цените в менюто е почти невъзможно на този етап - казват от бранша. И с притеснение очакват новата сметка за тока.
"Ние ще се стараем да задържаме цените, но това ще рефлектира върху нашия доход. Иначе рискуваме да намалим броя на клиентите", обясни Атанас Терзийски.
Фалити или празни заведения - това е мрачната прогноза на бизнеса. Клиентите също си правят сметка, че в новите условия няма да имат възможност за извънредни разходи.
Бизнесът в Пловдив е готов да дискутира на всички нива проблемите в енергетиката. И да отстоява правото си на оцеляване. С всички законови средства.