Близо 800 мъже се изследваха за рак на простатата в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:21 / 07.12.2012
1324
788 мъже се включиха в кампанията за безплатен скрининг на рак на простата, организирана от УМБАЛ "Свети Георги" и Клуб Раунд Тейбъл 3 Пловдив от 1 до 30 ноември. Това съобщи ръководителят на Клиниката по урология в лечебното заведение доц. д-р Иван Дечев.

В продължение на 1 месец, по най-безболезнения начин - с кръвен тест, при мъже над 40 години бяха проследени нивата на простатно-специфичния антиген (PSA), чиито високи стойности често са индикация за карцином на простатната жлеза. След клиничната интерпретация на резултатите при 80% от участвалите в кампанията - по тяхно желание или по медицински показатели, трябва да се направят и допълнителни тестове - дигитално ректално изследване и ехография на пикочоотделителната система, обясни доц. Дечев.

Обикновено, освен завишените нива на PSA, това са и хора със смущения в уринирането. На голяма част от тях бе предписано лечение с медикаменти. Минимални са случаите на открит карцином на простатната жлеза, но тези пациенти вече са насочени за по-нататъшно лечение, допълни доц. Дечев.

Кампанията се проведе под знака на международната инициатива Movember, посветена на борбата с рака на простатата, разказаха членовете на Раунд Тейбъл 3 Пловдив. На благотворителен бал под мотото "Да променим лицето на мъжкото здраве" в края на месец октомври т.г. те поканиха известни представители на бизнеса в Пловдив и страната, банкери, застрахователни компании, медици, политици и общественици, които да дарят средства за извършване на скрининга.

Със събраните средства бяха закупени всички необходими консумативи за PSA тестовете. А екипът на Клиниката по урология безвъзмездно дари труд и време за провеждане на скрининга всеки работен ден от 8:00 до 18:00 ч. в продължение на един месец. Лично доц. д-р Иван Дечев ще консултира индивидуално всички 788 изследвани мъже.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
С множество събития в Пловдив бе почетена 116-та годишнина от обя...
Тримата задържани с америций не знаели, че е радиоктивен, а само,...
В къща в Пловдив откриха още една плочка, източник на йонизиращо ...
В Пловдив направиха възстановка на събитията от 1908 г.
Пловдив отбелязва 116 години от обявяването на Независимостта на ...
Читател: Кой пуска това? Пречи на съня и е отровно!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).