Богоявление - Йордановден

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
19:59 / 05.01.2005
1339
На шести януари се чества Йордановден, известен още като Водици, Кръстовден, Богоявление. На този ден православната църква чества кръщението на Иисус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан.
Съществуват свидетелства за честването на този най-древен Господски празник още през 2 век, но до 4 век той се е съединявал с Рождество Христово. Според Евангелието Христос приема кръщение на тридесетгодишна възраст. В момента на кръщението небето “се отваря” и Светия Дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благовещение”. От тук и названието Богоявление, т.е. посочване на бъдещия Месия. Иисус Христос се потапя три пъти във водите на Йордан – символ на Троичния Бог – Отец, Син и Светия Дух.
В навечерието на празника в православните църкви се осветява вода, с която в продължение на три дни църковните служители ръсят богомолците за здраве и успех. На самия празник за втори път се осветява вода, която се пази през цялата година за освещаване на храмове и икони. Богомолците се напръскват с китка босилек, топен в осветената вода, от която всички трябва да пийнат. След службата в църквата свещеникът хвърля кръст във вода, а ергени го изваждат. Вярва се, че този, който е извадил кръста ще бъде здрав и щастлив, а ако босилекът или хвърленият кръст замръзнат - за всички годината ще бъде успешна и щастлива.
С освещаването на водата на Йордановден се слага край на т.нар. дванадесет мръсни дни, които започват от Рождество Христово. Богоявление е началото на периода до Сирни заговезни, когато могат да се избират булки и да се вдигат сватби.
Според народния обичай в навечерието на празника се приготвя третата последна кадена трапеза. Гозбите на нея трябва задължително да са постни, а свещта, горяла по време на каденето, се запазва за предпазване от гръм. Тази вечер се чупят орехите от Васильовден и по целостта на ядките се гадае за продължителността на живота.
Съществува поверието, че вечерта срещу Йордановден небето “се отваря” и каквото се пожелае ще се сбъдне.
На 6 януари имен ден празнуват Йордан, Данчо, Боян, Богомил, Божидар, Богдан, Божан, Найден.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Клиент: Пред мен мъж купи 5 порции по 8 лева! Не е редно!
Пуснаха асансьорите на "Модър - Царевец"
В Пловдив посъветваха шофьорка да си изпие кафето, преди да се ка...
Луксозен "Мерцедес" се предлага срещу имот в Пловдив
Обявиха конкурс за шеф на Транспортна болница в Пловдив
Близките на загиналия моторист Недялко Бакалски искат справедливо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).