Болните от диабет доплащат за хапчета

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:52 / 17.06.2009
757
Диабетиците доплащат вече за хапчетата си, които трябва да са напълно безплатни, алармират фармацевти. До 1 юни, преди да излезе новият лекарствен списък, болните от диабет се лекуваха без пари, както е навсякъде по света. Недомислие на здравното министерство обаче доведе нещата до там, че вече пациентите със захарен диабет трябва да се бъркат, за да поддържат състоянието си. Не се доплаща единствено най-евтиният медикамент, който струва 8.22 лв. За всички останали, които са по-скъпи от него, болните броят допълнително пари. Например за диапрел се доплащат 5 лв. Броят се допълнително по 4-5 лв. и за сиофор, за метфогама, неоформин. Още по-драстично е оскъпяването на сингулер, който ползват децата с астма и който също и бил безплатен. Сега трябва да се доплащат до 40 лв.

"Има голяма група лекарства, които присъстват в списъка на касата, джипитата ги изписват, а ги няма въобще в България", обяснява поредната неуредица Димитрия Стайкова, шеф на регионалното Сдружение на фармацевтите. Такива са пирацетам и коренитек от 14 таблети. Когато не го намерят в аптеката болните тръгват да го търсят из града, губят време и се ядосват. Или пък отиват отново при джипито и настояват да им се смени медикаментът.

За драстичните разминавания в цените, които удрят хронично болните по джоба и за другите неуредици фармацевтите са писали писма до здравното министерство.



Източник: в. "Труд - Пловдив"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Гражданка: До гуша ми дойде! Отвратително е!
Нова улица в "Тракия" край строящ се огромен жилищен комплекс
Няма връзка с автогара "Юг"
Два дни до началото на Международен технически панаир 2024
Пловдивчанка: Проклятие е да живееш в този град!
Снимка на странно монтиран климатик в Пловдив тотален хит в мрежа...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).