Борисов купува влак за боклука

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:21 / 01.12.2006
874
Столична община може да купи специален влак, който да вози суров, а не балиран боклук, съобщи кметът на София Бойко Борисов след среща с еврокомисаря по околна среда Ставрос Димас в Брюксел. Според Борисов така ще се спестят пари от балирането. Той обаче отказа да уточни дали ще прекрати договорите с балиращите фирми, които предвиждат сериозни неустойки дори за по-малко количество боклук. Тези договори станаха причина кметът да приеме оставката на заместника си Милор Михайлов, който ги бил скрил от него.

"Транспортът до Пловдив и Карлово е 15 млн. лв. заедно с депонирането, още 24 млн. лв. на година отиват за балиране. Този боклук излиза златен. Проучваме възможност да закупим влак, който ще вози сурови, пресовани отпадъци. Транспортът ще е евтин и няма да се балира", обясни Бойко Борисов. Един вагон от такъв специален влак струва 2-3 млн. лв. Отпадъците могат да се пресоват направо във вагона и така да се поберат десетки тонове.

Според шефа на СОС Владимир Кисьов общината има локомотив и трябва да купи само вагоните. Освен това от сметището в Пловдив не искат боклукът да се кара балиран. "Защо да давам 24 млн. лв. веднъж да го балирам, след това да го возя, и после пак да го разбалирам", попита Борисов. С влака щели да се извозят договорените 280 хил. тона отпадъци до депата в Цалапица и Карлово. Кметът пък щял да обещае бъдещият завод за боклука на София да поеме същото количество отпадъци от техните.

Борисов обори мнението на зам.-министъра на околната среда Чавдар Георгиев, че до Нова година ще има нова криза с боклука. "Мястото за складиране на балите няма да ни свърши никога, защото имаме безкрайно много места", разгневи се кметът.

От Европейската комисия са поставили ултиматум държавата и общината да стигнат до единно решение за излизане от кризата с боклука, съобщи още Борисов. Според него държавата трябва да разреши на общината да ползва котлована в "Кремиковци". "Безсмислено е да се отива в Пловдив и Карлово, при положение че имаме държавен котлован на 2 км от течащите бали", смята кметът. Този терен и мина "Република" в Перник могат да се ползват още сега за временно решение, а теренът в Своге е за дългосрочно решение, тъй като до него не можело да се стигне до края на април. Там липсва път, а теренът е планински. Информацията е на вестник "Сега".

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Петима кандидати за омбудсман на Пловдив
КАТ - Пловдив спи, полицията в Пловдив и тя спи
Денят в Пловдив започна с инцидент
Стряскащи кадри от катастрофата в Пловдив, при която загина 34-го...
Млад мъж е загинал при жестоката катастрофа край Полиграфията
Пореден инцидент с усукана кола около стълб в Пловдив, говори се ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).