Бременни варненки със СПИН раждат в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:11 / 05.12.2013
2844
Бременни жени с ХИВ/СПИН се налага да търсят лекари от Пловдив, които да израждат бебетата им, тъй като във Варна върлува жестока стигма към болните. Това коментираха специалисти, занимаващи се с проблема. "Когато болните жени със СПИН се увеличат, проблемът ще се задълбочи, тъй като във Варна няма кой да ги проследява и изражда", коментира д-р Даниела Николова от сектора за лечение на ХИВ/СПИН в инфекциозна клиника.

Тази година новооткритите със заболяването в морската столица са 14, докато миналата година са били едва 6. Сред тях е и млада жена, която е бременна. За инфекцията тя научила, след като съпруга й се тествал и изследването се оказало положително. Със семейството работи фондация "За по-добро психично здраве". Веднага след като момичето научава, че е болно, бива насочено към сектора за лечение към УМБАЛ "Св. Марина". Именно там специалистите, които се грижат за нея, се сблъскват със стигмата, която е сред колегите им акушер-гинеколози.

Разбира се, решение на проблема има, но то е въпрос на лично виждане. Все още не е задължително по закон бременните, когато отиват да раждат, да се изследват за ХИВ/СПИН, така че в техни ръце е да запазят тайната на заболяването си от своите лекари. Именно по този начин жените, които знаят , че са болни, могат да избегнат проблема с търсенето на доктор, който да се грижи за тях по време на бременността и раждането. "Доколко това обаче е отговорно и морално, е друг въпрос", коментира шефът на фондация "За по-добро психично здраве" д-р Тони Милева. От друга страна, лекарите коментират, че в крайна сметка всеки по време на прегледи следва да се грижи за своята и тази на пациента си безопасност.

Двойно повече серопозитивни през тази година. Сред новозаболелите са испанец и дама от Мозамбик.

Двойно повече са регистрираните серопозитивни през тази година в сравнение с миналата. Ако преди година те са били едва 6, през тази са 14. Двама от регистрираните във Варна новозаболели от ХИВ/СПИН са чужденци. Една жена е със статут на бежанец от Мозамбик, а от Испания е 44-годишен мъж. Сред 14-те новооткрити мъжете са 12. Болшинството от тях са млади хора. Петима от мъжете са на възраст 25-29 г. Двете жени са на 42-52 г. Сред мъжете един 48-годишен се е заразил, докато е бил на посещение в чужбина, а 39-годишен се е инфектирал след бурна нощ с чужденка. Тенденцията във Варна, а и в страната е новите заболели от инфекцията да са предимно мъже, които имат хомо- или бисексуални връзки, както и интравенозни наркомани.

През тази година в България болестта е установена при общо 181 души. Откакто напливът на бежанци в страната е засилен, нито един от изследваните сирийци не е дал положителна проба, съобщи шефът на РЗИ - Варна, д-р Божанка Георгиева. У нас са изследвани 30 000 бременни, от които само три са с положителен статус за заболяването. От всички новорегистрирани 12% са чужденци, които по някаква причина са се включили в безплатните кампании за изследване за ХИВ/СПИН. Българите, които живеят с болестта, са общо 1811.

Източник: в. Народно дело


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Гъст черен дим в Пловдив, два екипа на пожарната са на място
Масово глобяват пловдивчани
Нова придобивка за близо 120 000 лева за район "Тракия"
Битката на Денис срещу коварното заболяване продължава, даряват о...
Пловдив се включва в "Общата молитва за мир"
Днес затварят за движение булевард в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).