ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Бронзов Дионис откриха археолози край Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:30 / 12.08.2024Коментари (0)5662
© Plovdiv24.bg
Бронзова апликация на бог Дионис откриха археолозите, които проучваха многослойно провинциално селище, разположено върху няколко хектара край пловдивското село Скутаре, датирано от 6000 г. пр. н.е. Находката е с височина 15 сантиметра и най-вероятно е била прикрепена към колесница, каза ръководителят на теренните проучвания Елена Божинова. Проучваното селище е аграрно по своя характер, със селско население.

Не се отличава с луксозни предмети на бита, поради което находките на обекта са малко на брой. Все пак селището е било разположено близо до най-богатия град в Тракия – Филипопол. Хората, които са живели край днешното Скутаре, са посещавали Филипопол, за да се насладят на хубавите стоки и са били изкушени да си купят нещо, разказа Божинова. Едно от тези неща е апликацията, открита в един от питосите, заедно с железен косер.

Дионис е представен прав, а до него има пантера. Апликацията е с много добра изработка, а материалът е изключително добре запазен, коментира Божинова. Тя вече е в реставраторското ателие на Регионалния археологически музей (РАМ) в Пловдив. По думите на археолога при всички метални предмети от Скутаре металът е много добре запазен, патинирането е много малко и почти не е увредило предметите и монетите. Това се дължи на особеност на почвата. 

Археолозите имаха месец, за да проучат 7,5 дка от селището. Продължи традицията с откриването на кладенците на този обект. Тази година са открити седем, с които общият брой за проучваното селище става 22. Разкопките на терена приключиха на 9 август. Най-приятната изненада за мен беше, че тази част от селището, която проучвахме тази година, е интензивно обитавана през средната бронзова епоха, разказа Елена Божинова.

Точно от този период в последния работен ден е разкрит най-големия кладенец с диаметър 3,30 метра. Специалистите вече имат ясна представа как е бил заселен теренът, каква е била планировката на селището през средната бронзова епоха, Средновековието и римския период. От Средновековието има проучени три къщи с лека конструкция с огнищ
©
а. За сметка на това около тях е имало много големи пространства, заградени с масивни огради. 

От обекта има открит голямо количество масов материал – керамика и кости. Предстои първична им обработка, която ще отнеме месец-два. След това трябва да бъде направена пълна обработка на документацията. "Знаем, че съседни парцели предстои да бъдат застроени. Надяваме се да не ни изненада някой инвеститор с намерението си много спешно да строи. Ако се появи такъв, ще сме длъжни да реагираме", каза за БТА археологът. 

Спасителните разкопки на това селище се провеждат втора година. То е открито още през 2017 година, когато са правени теренни проучвания заради реконструкцията на железопътната линия Пловдив – Бургас. 

Възнамеряваме да участваме в традиционната изложба "Българска археология“, която се организира в Националния археологическия институт с музей при БАН, каза Елена Божинова. На нея се представят най-атрактивните обекти и находки от проучванията за съответната година. Миналата година са участвали с 16 предмета от обекта в Скутаре, а РАМ - Пловдив е представил общо 18 предмета.


Още по темата: общо новини по темата: 3
08.09.2024 »
03.09.2024 »
29.07.2024 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: