ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Бъдещето на резерват "Старинен Пловдив" е в публично-частното партньорство, според управата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:30 / 11.05.2007Коментари (0)1124
Виждам бъдещето на развитието на резерват "Старинен Пловдив" в публично-частното партньорство. Това каза Весела Илиева, директор на Управление "Старинен Пловдив". "Когато една община не може сама да се справи, търси други начини. Оттук нататък е въпрос на контрол, на взаимна изгода, защото е съвсем естествено и частният бизнес да има някаква полза", поясни тя. Началото на това публично-частно партньорство е добро и ние ще проследим неговите резултати в бъдеще.

Публично-частното партньорство е един от пътищата, а другият е използването на структурните фондове. Те не са за реставрация и консервация - средствата от тях са за дейности и нови работни места, поясни Илиева.

Весела Илиева каза, че вече се работи по реставрация на къщите, които миналата година Община Пловдив апортира в смесеното дружество Пълдин Туринвест. "Състоянието на къщите беше страшно, аз не бях влизала в тях преди, тъй като се водеха дела. 10 години "Старата къща" и "Старите занаяти" са били затворени. Когато влязохме вътре, аз се разплаках в буквалния смисъл на думата. Всичко беше разбито, изоставено, станало свърталище на инсекти и опасно за живота. От Каблешковото училище, ако знаете, що боклук се извади...", разказа тя.

По думите й - от особено значение за развитие на "Старинен Пловдив" е т.нар. „Живо културно наследство" - това, което хората помнят от тук, не е само визията на къщите, у тях остава преживяването. "Новото в целия свят е развитието на творческите индустрии. Творческата индустрия е дизайнът, модата, културното наследство, туризмът и всичко свързано с тях - рекламата, телевизията, филмопроизводството. Брандът, който направихме за Пловдив, е точно "Creative Plovdiv" - Творческият Пловдив. Брандът е проекция в бъдещето - той показва не само сегашното състояние на нещата, а и прави проекция в бъдещето. "Creative Plovdiv" означава и действие", каза Илиева.

На въпрос - как бихме могли да използваме културното наследство, творческите индустрии и структурните фондове, Илиева поясни: Създаването на "Workspace", или на български "Работно пространство", и създаването на нови работни места, чрез които ние правим реплики на движими паметници на културата, продаваме ги, съответно - оживяваме Стария град - правим работилници, които хората посещават и виждат как се създават тези неща с древните техники и т.н. Според мен това е бъдещето на Стария град.

"Преди две години е правено проучване от Община Пловдив, в което са участвали 24 града. Целта е на изследването е да се разбере какво мислят жителите на тези градове за Пловдив като туристическа и бизнес дестинация, какво познават в Пловдив. Събитията, които те посочват на първо място, са Вердиевият оперен фестивал на Античния театър и Празникът на Стария град. Човек сам може да си направи изводите. Празникът на Стария град е на улицата - хората помнят преживяването, т.е. това, което сме им дали, а не само това, което сме им показали. Това е моята теза и тезата на моите колеги за бъдещето на Стария Пловдив", каза Илиева. Интервюто е на Агенция "Фокус".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Международен технически панаир 2024
Войната в Украйна
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: