Българите в Столипиново се жалват от дискриминация

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (19)
09:38 / 24.07.2006
2212
Българите от циганския квартал "Столипиново" в Пловдив се жалват от дискриминация заради въведения от "Електроснабдяване" режим на тока. Те са сезирали Комисията за защита от дискриминация срещу енергодружеството в града под тепетата. Българите се чувстват ощетени, защото системно стоят без ток, въпреки че редовно плащат сметките си. Режимът в квартала е въведен заради масовата практика на циганите да не се издължават за използваната енергия. Жалбата до комисията на Кемал Еюп е подадена от Асоциацията за европейска интеграция и права на човека, сезирана от потърпевшите. Днес ще се проведе второто заседание по оплакването на българите. В тъжбата е записано, че токът се спира в светлата част от деня и се пуска през нощта.
От "Електроснабдяване"-Пловдив обясниха, че нямат техническа възможност да пускат тока за коректните платци, но допълниха, че работят по въпроса. Според дружеството разходите за техническото оборудване са много високи и ще се отразят на цената на електрическата енергия.

От фирмата обаче са категорични, че спирането на тока и въвеждането на режим в "Столипиново" не дискриминира само живеещите там българи, но и турци и цигани, които също са коректни платци.

Според Комисията за защита от дискриминация обаче истинската причина за режима на тока в циганското гето е, че в района масово не се заплаща изразходваната еленергия. Освен това ромите системно изключвали електормерите си и гонели с камъни инспекторите на дружеството. В комисията отчитат и факта, че много от циганските семейства са се прикачили към елмрежата нелегално.

Шефът на антидискриминационната комисия Кемал Еюп обясни пред "Монитор", че мургавите са свикнали не само да не си плащат тока, но и да не им се спира подаването на еленергия.

"Битува схващането, че токът е даденост, а не стока, която трябва да се плаща. Някои предпочитат режима пред плащането на сметки", каза Еюп. Той допълни, че масова практика било и електромерите да се манипулират, таблата да се разбиват и циганите сами да си пускат тока.
Събираемостта на задълженията на "Столипиново" към електродружеството е под 1%. Инкасаторите са придружавани от полицаи при събиране на сумите, при отчитане на показателите от електромерите и при прекъсване на тока.

От 4800 официални абонати в циганското гето едва 254 си плащат редовно сметките. От тях 52-ма са с режим на тока.

На заседанието на комисията днес са поканени всичките редовни платци, които живеят без ток. Кемал Еюп обясни, че представители на комисията му са проверили на място случая. Той допълни, че е възможно на "Електроснабдяване" - Пловдив да бъде наложено решение да пусне тока на коректните платци. Разпоредбите на антидискриминационната комисия са задължителни. Глоба до 2000 лв. се налага в случаите, когато не бъде изпълнено наше решение, обясни Кемал Еюп. Информацията е на вестник "Монитор".

Виж коментарите (19)

Още по темата (18):
17.05.2012 7 български семейства "заменят" жилищата си в Столипиново с общински, но в други райони
16.05.2012 Предложението за "изселване" на 7 български семейства от "Столипиново" влиза отново на сесия
20.04.2012 170 000 лв. плащат български семейства за "изселване" от "Столипиново"
08.07.2010 Изселват 130 български семейства от "Столипиново"
05.07.2010 Гласуват преместването на 130 домакинства от "Столипиново"
04.02.2010 9 български семейства се спасяват от "Столипиново", чакат още 355
Още новини от Новини от Пловдив:
Полицаи не трепнаха при вида на 40 лева
От последните минути: Нови два инцидента в Пловдив и до Скутаре
Три безплатни събития в Пловдив
Двама са в болница в Пловдив със счупени черепи
Откриха LSD в жилището на млада пловдивчанка
Лъснаха нови детайли за схемата, в която е участвал арестуваният ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).