ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
България и Италия излизат заедно на световния пазар за хранителни стоки
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:06 / 10.05.2007Коментари (0)1034
Български и италиански фирми могат да си партнират в производството на хранителни стоки и заедно да заемат по-голям дял от световния пазар. Това стана ясно на българо-италианската конференция „Качество и безопасност на храните, връзката с потребителите", която започна на 10 май в Международен панаир Пловдив и ще продължи 2 дни.

Тя се организира от Италианския институт по външна търговия. В нея участват учени, експерти и мениджъри от Италия, представители на 30 италиански и 150 български предприятия, за които са предвидени и работни срещи. В 4 сесии ще бъдат представени доклади и ще се водят дискусии за стандартите на производство, иновациите в сектора, контрола, системите за безопасност на продуктите и опаковките.

Радвам се, че Международен панаир Пловдив е домакин на този значим форум, и се надявам на него да се създадат контакти, които утре ще сложат началото на съвместни проекти, приветства гостите изпълнителният директор Георги Гергов. „Конкуренцията в Европейския съюз е силна, но Европа подкрепя преди всичко партньорството. Дори и съперници могат да се обединят, за да предложат заедно по-качествени продукти, по-полезни услуги, по-модерни технологии. Съвременната икономика е пълна с много подобни примери. Убеден съм, че на тази конференция ще направим много стъпки за сближаване", каза Георги Гергов.

Двете държави имат голям производствен потенциал и трябва да заложим на интеграцията, за да го използваме пълноценно, заяви в словото си при откриването на конференцията Паоло Де Кастро, министър по политиката на земеделието, храните и горите на Италия. „Качеството и безопасността на храните са печеливша карта. Не можем да се справим с конкуренцията на световния пазар само с ниска себестойност особено при наличието на такива съперници като Азия и Южна Америка, които правят пробив с нея. Ние можем да ги бием с високо качество", каза министър Де Кастро.

Според него преимуществата на България и Италия са в съчетанието на типични продукти с високи стандарти на производство. Двете страни биха могли да предприемат съвместни действия за защита на качеството на селскостопанската продукция, за да гарантират географската индикация и запазените марки. Изправени сме пред световен пазар с висок ръст на потреблението и можем да постигнем добри резултати на него само с качествени продукти, подчерта министър Де Кастро. Той посочи, че само в Азия търсенето на хранителни продукти се увеличава с 8-9% годишно и това е една огромна пазарна ниша.

Можем да предложим технологии, които да повишат производствения потенциал на плодородната българска земя, добави министър Де Кастро.

„Италия години наред защитава каузата за качество и безопасност на храните. Чудесно е, че можем да се поучим от този опит", заяви в словото си Нихат Кабил, министър на земеделието и горите на България. Той приветства своя колега Де Кастро и неговите сънародници с думите „Добре дошли в България" на италиански език.

Фактът, че двама министри сме тук, е показателен колко е важна в Европейския съюз политиката за качество и безопасност на храните, подчерта министър Кабил. „Тя се очертава като втората напълно консенсусна политика в Европейския съюз, след като постигнахме съгласие в областта на селското стопанство. Тепърва ще имаме възможност да участваме в тази политика и да формираме нейните параметри", каза министър Кабил.

Според него българо-италианската конференция, която се провежда в Международен панаир Пловдив, е от изключително значение за повишаване на информираността на българските предприемачи. Министър Кабил представи политиката на агроминистерството за безопасност и контрол на храните.
„Тази конференция е свидетелство за сътрудничество в рамките на Европейския съюз в един изключително деликатен сектор, който е много близо до потребностите на хората - качеството и безопасността на храните. Това придава политически смисъл на интеграцията в тази област", бе категоричен Джан Батиста Кампаньола, посланик на Италия в България, под чийто патронаж се провежда форумът.

„Изграждането на трансевропейския коридор № 8 ще помогне да се развива обменът между държавите, през които минава. Но ние не трябва да чакаме, а да създаваме идеи още днес", бе категоричен Умберто Ватани, президент на италианския Институт за външна търговия. Стартираме курсове за усвояване на европейските фондове и за повишаване на качеството в различни отрасли на леката индустрия, съобщи той.

Официалните гости, придружени от изпълнителния директор на Международен панаир Пловдив Георги Гергов, разгледаха международната изложба за хранителни стоки и технологии ФУДТЕХ и се спряха на щандовете на български и италиански фирми, участващи в нея. Те посетиха и експозицията „Вкусове от Италия", където дегустираха различни деликатеси. После обиколиха и други изложбени палати от 27-ия Международен панаир на потребителски стоки и технологии.

С българо-италианската конференция „Качество и безопасност на храните, връзката с потребителите" стартира Четвъртият италиански фестивал в България, който ще продължи до 20 юни 2007 с разнообразни икономически и културни прояви.

На конференцията присъстваха бившия финансов министър на България Милен Велчев, кандидатът за евродепутат от листата на НДСВ Миглена Русенова, която е и заместник областен управител на Пловдив, депутатите от НДСВ Владимир Дончев, Пламен Моллов и Евгения Калдонова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Международен технически панаир 2024
Войната в Украйна
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: