България оглави печална класация

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
19:10
1720
Добра новина за Деня без загинали на пътя в България – за трета поредна година на този ден няма нито един загинал човек при пътнотранспортни произшествия в страната, съобщи в Пловдив гл. инспектор Йордан Милушев, началник на отдел в "Пътна полиция" при Главна дирекция "Национална полиция". Той участва в Десетата юбилейна годишна конференция, посветена на пътната безопасност - "Визия 0" - Нула жертви при пътнотранспортни произшествия", организирана от Сдружение "Българска браншова асоциация пътна безопасност", предава Plovdiv24.bg.

През миналата година на територията на страната са загинали 525 участници в движението по пътищата, а през 2022-а - 531, като се отчита около един процент намаление. Милушев каза още, че през 2019 година ЕС си поставил за цел до 2030 година броят на жертвите по пътищата да намалеят с 50 %. Анализите показват, че спадът в рамките на ЕС е средно около 10 % за периода от 2019 до 2023 година. България е над този показател - процентът е 16. 

България обаче е на първо място в ЕС по брой загинали на пътя на милион население, следвана от Румъния, като цифрите показват съответно 82 и 81 смъртни случая. През 2023 г. в ЕС средната смъртност по пътищата е 46 смъртни случая на милион жители. Норвегия е с най-малко смъртни случаи на милион жители - 20, а след нея е Швеция с 22 жертви. До 31 август на територията на страната са възникнали 22 620 катастрофи, като жертвите са 298, а ранените - 5962.

Основните причини за тежки произшествия със загинали са движение с несъобразена скорост и отнемането на предимство. Камерите на тол системата ще помогнат за овладяването на пътния травматизъм, категоричен е гл. инспектор Милушев.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
ГЕРБ Пловдив ще даде символичен старт на кампанията си
Още двама души ще получат шанс за живот
Няколко пътни инцидента затрудняват движението към Пловдив по АМ ...
Невероятно красиво! След дъжда в Пловдив се появиха две дъги
Силният вятър в Пловдив събори рекламно пано от сграда, ограничих...
Meteo Balkans: Започнаха първите гръмотевични бури, очакват се пр...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).