Бунтът на малките аптеки в Пловдив

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
16:19 / 03.07.2024
4471
Десетки аптеки в Пловдив и областта преустановиха работа между 14 и 16 ч. и така се включиха в националния протест на фармацевтите. Много обекти обаче продължиха да обслужват хората и в посочения часови диапазон.

Проверка на Plovdiv24.bg показа, че и двете малки аптеки в супер центъра на Пловдив не бяха затворили. "Аз не работя със Здравната каса и затова работя" - заяви за медията ни едната фармацевтка, малко след като обслужи двама клиенти. В съседната аптека за готови и екстемпорални форми също казаха, че не участват в протеста.

Протестът на малките аптеки е срещу измененията на Наредба 4, предложени от МЗ и НЗОК. Промените ще доведат до значителни затруднения за фармацевти и пациенти, като най-същественото е, че болните ще трябва да обикалят и да търсят лекарствата си в различни аптеки, а аптекарите ще получат само част от предвидената такса, коментира за медията ни Константин Попов - главен секретар  на Инициативния комитет на магистър-фармацевтите в България.

От трите медицински направления, които Здравната каса подпомага, единствено по отношение на медикаментите има проблем. Идеята да се изпълнява частично рецептата ще доведе до напрежение и ще затрудни достъпа на хората до лекарства, особено в малките населени места, каза Дориана Чакърова, магистър-фармацевт и координатор на протеста в Пловдив.

Виж коментарите (0)

Още по темата (5):
08.07.2024 Николай Костов: Възможни са фалити на аптеки, които преимуществено работят със Здравната каса
05.07.2024 Фармацевтите и НЗОК не постигнаха съгласие, разговорите продължават
04.07.2024 Протестите на фармацевтите в цялата страна продължават
03.07.2024 Управителят на НЗОК: Винаги сме готови за диалог
00.00.0000 Фармацевтите се споразумяха с НЗОК за финансирането на аптеките
Още новини от Новини от Пловдив:
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив
Само на 12 км от Пловдив Ути Бъчваров беше гост на интересен фест...
Президентът връчи наградата "Джон Атанасов" на изявени ученици от...
Манукян все пак ще трябва да плати 50 000 лева
Пловдивчанин: Като дете ме е хапала и е много болезнено
Голям пожар в западната част на Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).