ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Бутилка шампанско между 2 и 10 лева по пловдивските магазини
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:15 / 30.12.2007Коментари (0)1655
© Plovdiv24.com
Изборът на шампански вина в Пловдив е достатъчно голям - за всеки вкус и джоб
Бутилка пенливо вино, които в България погрешно се наричат "шампанско", може да се намери и до 2 лева в някой от търговските вериги в Пловдив. Това установи репортерска проверка на Plovdiv24.com. Най-евтините вина, естествено, са най-некачествените и не ви ги препоръчваме. Бутилка с приемливо качество обаче може да получите за около 10 лева.

Традицията в България е в 24:00, след речта на президента, да се гръмне бутилка "шампанско" вино и да се налее по една чаша на всички на масата. Някой неща обаче са се наложили съвсем погрешно.

На първо място това е самата дума "шампанско". Според международни договори, единственото вино, което може да бъде наречено "Шампанско" е това, произвеждано във френската провинция Шампан. Освен, че се използват изключително сортове грозде от региона, виното се произвежда и по специална технология, наречена "традиционен метод" или "methode traditionelle". Както сами можете да се досетите, това е един от най-скъпите видове вино и може би най-скъпото пенливо вино.

Много други изби обаче произвеждат вино, подобно по вкус и качество на Шампанското. Използвайки същия или подобен сорт грозде и обработвайки го по същия метод, се получава пенливо вино, на чиито етикет може да пише, че е произведено по класическия метод "Methode traditionelle".

В България през периода между 1944-1989 година се е наложило всяко шумящо вино да бъде наричано "шампанско". Разбира се, това е напълно погрешно и много от газираните вина, които се продават по магазините нямат абсолютно нищо общо нито с технологията на производство, нито с начина на газиране, нито с начина на съхранение на виното. За разликите във вкусовите качества изобщо няма да споменаваме.

Пенливите вина се съхраняват и сервират на температура между 5-6 градуса. Чашите, в които се сервира виното са високи и тънки, тъй като основната цел е да се запази температурата на виното, а не неговите аромати(както е при червените вина). Поради тази причина се препоръчва чашата да се държи за "столчето" - така ръцете няма да затоплят виното.

В крайна сметка, консумирайки алкохол може би най-важна е мярката. Всеки трябва да пие толкова, колкото му харесва, за да не развали своя(или този на близктие и приятелите си) празник. Екипът на Plovdiv24.com ви призовава също след консумация на алкохол по никакъв повод да не шофирате.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в София
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: