Бяла риба, костур, толостолоб, щука са най-чувствителните видове към ниско съдържание на кислород в "Копринка"
При извършените полеви изследвания на повърхностни води от язовир Копринка на 23.08.2024 г. са установени ниски нива на разтворен кислород (2.71 мг/л), които са под нормите за добро състояние на водното тяло, както и съответно ниски стойности на наситеност с кислород – 27%. Не е отчетена разлика в стойностите на полевите показатели в двете точки на пробонабиране – при язовирната стена и при садковото стопанство. Останалите показатели – алкална реакция рН и електропроводимост са в нормите за добро състояние на водното тяло, съобщиха от Басейнова дирекция ИБР Пловдив.
На базата на тези резултати може да се направи заключение, че в язовир Копринка липсва бурно развитие (цъфтеж) на водорасли. Вероятната причина, на която се дължат ниските нива на кислород, са увеличените потребности от кислород от наличните хидробионти в язовира и протичащите процеси на гниене в условия на намаляващ воден обем и високи температури на водата.
Измерените стойности на разтворен кислород са над критичните нива от 2 мг/л. Това е нивото, под което повечето видове риба са подложени на стрес, а при нива под 1 мг/л повечето рибни видове измират. Най-чувствителните видове риби към ниско съдържание на кислород, обитаващи водите на язовир Копринка, са: бяла риба, костур, толостолоб, щука и есетровите видове, отглеждани в садковото стопанство в язовира.
Заради занижените нива на язовир Копринка и опасения от измиране на риба, всекидневно ще извършва изследване на водата на язовира.
Ще бъдат проследявани следните полеви показатели: температура, активна реакция – рН, елекропроводимост, разтворен кислород и наситеност с кислород.
Пробонабирането ще се извършва по заявка на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район“. Данните всекидневно ще постъпват в дирекцията и ще се прави оценка на резултатите.
Басейнова дирекция "Източнобеломорски район“ има готовност да информира гражданите и отговорните институции в случай на регистриране на завишени стойности.