ЦДГ "Арлекино" реализира проект "Червеи, билки и подправки"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:23 / 21.11.2012
1805
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
ЦДГ "Арлекино" спечели проект "Червеи, билки и подправки" през май, финансиран от Министерство на околната среда и водите, ПУДООС в кампанията "Обичам природата - и аз участвам".

Целите са екологично възпитание на децата в съответствие с учебното съдържание по Образователно направление "Природен свят", повишаване възприемчивостта на децата към природата, пряко участие на детето в развитието и опазването на околната среда.

Реализацията на проекта протича през няколко етапа в продължение на една учебна година.

"Започнахме с екопоход "Високи сини планини", съвместно с клуб "Родолюбие". Подредихме фотоизложба "Земята - наш общ дом", съвместно със Сдружение "Зелени Балкани".

Гостуваха ни пчелари - производители. Срещата бе под надслов "На чаша билков чай с мед" и професионалистите запознаха децата с основните моменти от живота на пчелите и пчелните семейства, с процеса на производство на мед.

Всяка група получи мини еко-ферма с червен калифорнийски червей, който преработва отпадъци. Децата ежедневно се грижат за обитателите на фермата. Заедно подбираха и подготвяха отпадъците от контейнерите, преценяваха кои са подходящи и кои не за червеите, и наблюдаваха протичащите процеси.

Отглеждането на червени калифорнийски червеи е съвременна уникална биотехнология за производство на биологично чист хумусоподобен биотор. Целта е да се пречисти и същевременно обогати почвата. И полученият тор да се използва при отглеждането на плодове, зеленчуци и цветя (билки, подправки).

Заключителният етап на проекта е изграждане на "Разсадник за билки и подправки". Децата вложиха получения от червеите биотор в разсада от билки подправки и така върнаха в природата разградените биологични отпадъци , превърнали се в най-чиста хранителна субстанция.

Покрай този проект постигнахме още:

Родители и деца засаждаха луковици, цветя и храсти в двора на детската градина - "Градинката на моето дете" - постигнахме колективна работа на цялото семейство

Създадохме и оборудвахме мултимедиен кабинет с много нагледни материали за колективна и индивидуална работа на децата - табла и книжки, подредени в архив. В него се съхраняват всички снимки, видеозаписи и рекламни материали, изработвани на отделните етапи от осъществяването на проекта.

Всички дейности по реализиране на проекта се наблюдаваха с голям интерес и от различни обществени кръгове - експерти по образованието, колеги от други детски градини, граждани, живущи в района на детската градина и други.

Първоначалното любопитство към проекта прерасна в сериозен доброволен ангажимент към нашата инициатива. Усилията ни за екологично възпитание на децата бяха оценени единодушно много високо.

Въвеждането на детето в света на природата е важен аспект на човешката култура. Ключът към опазването на живота е изучаване, разбиране и съхраняване на даровете на природата - животинското и растително биоразнообразие", съобщиха от детското заведение.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
С множество събития в Пловдив бе почетена 116-та годишнина от обя...
Тримата задържани с америций не знаели, че е радиоктивен, а само,...
В къща в Пловдив откриха още една плочка, източник на йонизиращо ...
В Пловдив направиха възстановка на събитията от 1908 г.
Пловдив отбелязва 116 години от обявяването на Независимостта на ...
Читател: Кой пуска това? Пречи на съня и е отровно!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).