ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Цените на новото строителство в Пловдив тръгнаха нагоре
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:22 / 03.08.2024Коментари (6)10982
© Sofia24.bg
Пазарът на недвижими имоти в България демонстрира стабилен ръст през второто тримесечие на 2024 година, показва последният анализ на Arco Real Estate, цитирани от Pariteni.bg. Средните цени на жилищата в София са се увеличили с 5% на годишна база, като най-значителен ръст се наблюдава в централните и южните райони.

Продължаващото високо търсене на нови и луксозни жилища, съчетано с лек недостиг на качествени имоти, поддържа стабилността на пазара. Чуждестранните инвеститори проявяват значителен интерес към офисни и търговски площи, което води до активизация на пазара на наеми. В резултат, наемите в столицата са се увеличили с около 4%.

В големите областни градове като Пловдив и Варна се наблюдава аналогичен растеж на цените и интерес към ново строителство. Пазарът на недвижими имоти в Пловдив отбелязва ръст при вписаните сделки, но без съществено намаляване на цените.

Важен фактор за поведението на купувачите остава нестабилността на лихвите по ипотечните кредити, което води до изчакване и по-внимателен избор на имоти. Същевременно, средният размер на ипотечните кредити е нараснал с 10%, достигайки 200 000 лева.

Тенденциите показват предпочитание към по-големи апартаменти, като тристайните жилища са най-търсени, следвани от двустайните. Висок интерес се наблюдава към южните райони на София и кварталите с добър достъп до инфраструктура и услуги.

Пазарът на ваканционни имоти остава в застой, но цените се задържат стабилни. Очакванията за 2024 година са за умерен и балансиран пазар, без значителни промени в цените на жилищата. Средните цени на жилищата задържат нивата си и съществени промени спрямо предходното тримесечие не се наблюдават, като за двустаен апартамент са между 1800 - 2000 евро/кв.м., а за тристаен между 1700 – 1900 евро/кв.м.

Тези стойности могат да варират в широк диапазон в зависимост от това в кой район се намира имотът и в какво състояние е. В центъра на столицата цените започват от 2000 евро/кв.м., като средната цена за района на идеален център е около 2500-3000 евро/кв.м., отново в зависимост от точното  местонахождение на имота и неговите характеристики.

През второто тримесечие на годината най-предпочитани от купувачите си остават Южните райони на София и широкият център. Предпочитат се квартали като Лозенец, Витоша, Хладилника, Кръстова вада, Манастирски ливади, Овча купел. Други предпочитани райони са Симеоново, Драгалевци, Бояна. Важни предимства за клиентите са: възможност за паркиране, близост до търговски вериги и учебни заведения, както и до метростанции от градското метро.

Предлагане

През второто тримесечие на 2024 г. не се наблюдават значителни промени и при предлаганите имоти. Според данни на Аrco Real Estate най-предлагани продължават да бъдат жилищата в строеж, поради продължаващото строителство на нови сгради в района на столицата. До голяма степен интересът към тези имоти се дължи и на ограниченото предлагане на готови жилища в София и останалите големи градове на страната. Завършени имоти се срещат по-рядко и се продават доста бързо.

Наблюдава се ръст при предлагането на къщи в близост до София. Предлагането на офис и търговски площи си остава все така ограничено. Най-активно е предлагането в районите Малинова долина, Кръстова вада, Витоша, Овча купел, поради активното строене на нови сгради в тези райони.

Средните цени на предлаганите имоти са в широк диапазон между 1300 евро/кв.м. до около 2000 евро/кв.м., в зависимост от това на какъв етап е завършен имотът, къде точно се намира и какви са характеристиките му.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
На едно магаре колкото и да му вдигате цената, то кон няма да стане. Същото и с имотите, вдигайте цените вдигайте. Уви само баламите бихте могли да заблудите с тези цени. Един скъп апартамент в Пловдив варира на цената на напълно обзаведено имение на карибските острови.
на 04.08.2024 г.
0
 
 
Какво стана с имотния балона, кога ще се спука? Вместо да ръсите общи лафове, да бяхте обяснили на народа защо и докога цените ще се вдигат. Има си прости закони на икономиката и те казват, че поне в близките 2-3 години няма да има спад на цените. А съдейки по това какво става по света, може би и това време скоро няма да дойде. И един хинт от мен: Докато цените на имотите в големите градова на Европата варират между 5000 и 10000 евро/квадрата, доста още ще растат. Нали всички искаме в Европата. ;)
Aнонимен
на 03.08.2024 г.
0
 
 
В Бургас всичко се изкупи от приходящите от Хасково,Ямбол,Сливен и Шумен.....също заради тях заплатите в Бургас са все още по 1000 лева!
Aнонимен
на 03.08.2024 г.
+1
 
 
Докато брокерчета лъжат млади селянчета и пумачета от балкана за ипотечни кредити няма да спре. Наеми от по 1000 лв за 65 квадрата, 2500 евро на квадрат не благодаря . Измамници
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бюджет 2025
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Пешеходният мост в Пловдив става общински
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: