Цените на зеленчукa– по-ниски от миналото лято

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:55 / 22.05.2006
831
С 15% би следвало да паднат цените на оранжерийните зеленчуци това лято в сравнение със същия период на миналата година. Това заяви управителят на оранжериите в гр. Баня Видко Видков в икономическата рубрика на Дарик “Малък портфейл”. Той се мотивира с огромния брой новосъздадени малки полиетиленови оранжерии– до 10 дка, в личните стопанства. Видков уточни, че прогнозата за поевтиняване на оранжерийните зеленчуци е валидна, ако няма климатични катаклизми. Според него и в момента едровата цена на доматите е по- ниска с около лев в сравнение с края на май миналата година, а до началото на юни крайните цени по пазарите ще бъдат максимум 1, 50 лв. за килограм.

Според изпълнителния директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция Пламен Димитров обаче е възможно летните цени да се задържат на миналогодишните нива. Той се аргументира с повишените средно с 35% разходи за производство заради увеличението на мазут, газ, торове и работни заплати. Димитров съобщи още, че износът на оранжерийна продукция бележи ръст от 20%. Според него част от призводителите използват експорта като инструмент за поддържане на относително висока цена на вътрешния пазар, дори когато нямат директна финансова изгода от износа. Информацията е на Дарик радио.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Полицаи не трепнаха при вида на 40 лева
От последните минути: Нови два инцидента в Пловдив и до Скутаре
Три безплатни събития в Пловдив
Двама са в болница в Пловдив със счупени черепи
Откриха LSD в жилището на млада пловдивчанка
Лъснаха нови детайли за схемата, в която е участвал арестуваният ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).