Чехия с рекордното участие на Международен пролетен панаир Пловдив 2005

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:45 / 10.05.2005
1180
Чешката република заема 10-то място сред чуждестранните инвеститори в България след влизането на компанията CEZ, съобщи в Пловдив посланикът на Чехия у нас Петр Докладал по време на представянето на официалното участие на чешките фирми на 25-ия Международен панаир на потребителски стоки и технологии.
Дипломатът изрази задоволство от рекордното чешко участие на изложението Пролет`2005. Докладал подчерта, че от 34 компании от неговата страна, 14 за пръв път стъпват в България, което е израз на нарастващия интерес на чешките фирми към България. Посланикът съобщи още, че през 2004 г. е отбелязан рекорден двустранен стокообмен за 320 милиона щатски долара. Данните сочат, че в сравнение с предходната година има ръст от 96 % на взаимния стокооборот. Нарастването е постоянна тенденция, тъй като оборотът за първото тримесечие на настоящата година е с 40 на сто в сравнение с миналата и е в размер на 85 милиона щ.д., което е повече от стокообмена за цялата 1997 г., посочи посланик Петр Докладал. Структурата на взаимния стокообмен е диференцирана, допълни дипломатът и посочи, че търговското салдо е позитивно за Чехия, но все още е отрицателно за България. По неокончателни данни през първото тримесечие на 2005 г. най-голям износ от България към Чехия е регистриран при валцуваните стомани, на второ място са конфекцията, текстилните продукти и бельото, на трето – медните кабели. Сред най-търсените български стоки са синтетичния каучук, хранителните стоки и плодовете и зеленчуците.
Статистиката сочи, че през м.г. 100 000 чешки туристи са посетили България, а за т.г. се очаква ръст от 20 процента. През лятото в София ще бъде открит офис на фирма "Чех трейд", създадена от чешкото министерство на търговията и туризма с цел подпомагане на чешките фирми при стъпването им в други държави и намиране на партньори. Експертите на фирмата ще извършват маркетинг и анализ на пазара, за да насочват бизнесмените в първите им стъпки у нас. Посланик Петр Докладал съобщи още, че на 19 май във Варна предстои да бъде открита фабрика за производство на жп траверси, а по-късно в София официално ще започне работа и предприятие за пултове за управление на жп транспорт.
Информацията е на агенция БГНЕС, цитирани от econ.bg.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Тежка катастрофа със загинал край Пловдив
Огромен клон се стовари на оживена улица в "Каменица"
Катастрофа в центъра на Пловдив, младеж се натресе в джип
Сигнал: Индийци вече карат автобуси в Пловдив! Не говорят българс...
В Пловдив санкционират за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци...
В Пловдив не се смилиха над Георги Георгиев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).