Чешма с формата на компас откриват на Джумаята

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
10:34 / 15.04.2009
3065
Чешма с формата на компас се открива утре, 16 април, на Джумаята. Инициативата е на пловдивския клуб на „Сороптимист Интернeшънъл", в който членуват изявени специалисти от УМБАЛ "Свети Георги", съобщи президентът на организацията доц. д-р Диляна Вичева.

Новата придобивка носи името "Географски център", защото мястото е идеалната централна точка на Пловдив, обясни доц. Вичева - специалист в Клиниката по уши, нос и гърло на Университетска болница. "Компасът" е изграден с дарения на „Водоснабдяване и Канализация" ЕООД - Пловдив и със съдействието управителя на дружеството на инж. Красимир Цветков, допълни тя.

Събитието е част от кампанията "Водата е живот" на клуба за реконструкцията на питейните чешми в региона. Проектът стартира още в началото на 2008 г., когато бе възстановена чешмата по пътя за Асенова крепост. Следващият възстановен водоизточник бе открит на 22 март, в Световния ден на водата - детската чешма "Усмивката на Стефи" в Цар Симеоновата градина. Финансовата помощ осигури известната пловдивска радиоводеща Стефи Стаменова, съобщи доц. д-р Вичева.

Отново в същия градски парк през юни ще бъдат възстановени т. нар. "Тройни чешми". За тях освен организаторите от "Сороптимист Интернешънъл", дарение е направила и Общинска фирма "Чистота" - със съдействието на управителя Радослав Кошински, казаха от пловдивския клуб.

Със собствени средства, без да променя първоначалния й облик, пловдивчанин, пожелал анонимност, в момента реставрира "Кръглата чешма с хорото" в Цар Симеоновата градина. От клуба планират откриването да бъде през септември.

Чешма, съобразена с архитектурата на Стария град, ще бъде изградена пред паметника на Васил Петлешков в Цар Симеоновата градина. Дарението за нея е от пловдивчаните Стефан, Христина и Руен Иванови. По проекта "Водата е живот" се планира откриване на чешми и в парковете "Изгрев" и "Белите брези", уточни доц. д-р Вичева.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Хотелиерите в Пловдив доволно потриват ръце
Кметът Димитров повежда листата на ГЕРБ в Пловдив рамо до рамо с ...
Гражданка: До гуша ми дойде! Отвратително е!
Нова улица в "Тракия" край строящ се огромен жилищен комплекс
Няма връзка с автогара "Юг"
Два дни до началото на Международен технически панаир 2024


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).