Четири часа гурме-шоу всеки ден на Винария
Четиричасово шоу за любителите на изискани вина и храни ще се провежда всеки ден по време на "Винария 2009". То е част от Гурме зона, която се организира за първи път в рамките на Международната изложба за лозарство и винарство.
Топ готвачи и сомелиери ще предлагат различни продукти, ще демонстрират как се приготвят вкусни ястия и ще ги съчетават с най-подходящите вина, обясниха от Българското гурме общество, което е партньор на Международен панаир Пловдив в новата инициатива. Тя е ориентирана към компании, които произвеждат и внасят висок клас продукти, свързани с виното. Техните изделия ще бъдат представени от най-добрите експерти, за да се популяризират гурме културата и бизнесът, ангажиран с нея. 29 фирми вече са заявили участие в новата секция на изложбата "Винария".
В Гурме зоната ще бъдат проведени семинари, съпроводени с кулинарни програми. На семинарите ще се обсъждат актуални теми като качеството на храните, обучението на потребителите и тяхната защита. Тънкостите на гурме ритуалите ще бъдат разкрити на вечеря със седемстепенно меню в ресторанта на парк-хотел "Санкт Петербург", а също - и на демонстрации в самата Гурме зона. Там ще бъдат показани както уменията на изтъкнати готвачи, така и луксозна посуда, аксесоари за сервиране на храна и вино, начини за подреждане на масата.
Целта е да се подчертаят различни аспекти на гурме традициите, които през последните години намират все повече почитатели в България. Така ще се обогати изложбата "Винария", която от 18 до 21 март 2009 г. ще събере в панаира новите колекции вина и високоалкохолни напитки на български и чуждестранни производители, технологии, машини, съоръжения и материали за лозарството и винарството.