ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
„Чистота” спечели проект по Оперативна програма
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:57 / 17.05.2009Коментари (0)1304
„Чистота" спечели проект по Оперативна програма „Развитие на конкурентноспособността на българската икономика" 2007 - 2013. на стойност 32 000 лева. Проектът е по процедурата „Покриване на международно признати стандарти". В рамките на девет месеца „Чистота" ще повиши своята конкурентноспособност чрез въвеждането на стандарта ISO 14001:2004. Този стандарт ще бъде защитен чрез изграждане и въвеждане в работата на фирмата на система за управление на околната среда. По въвеждането на тази система ще бъдат извършени пет основни дейности. Финансирането на проекта е разделено наполовина между Министерството на икономиката и енергетиката - то поема 50 процента - 16 000 лева, и останалите 16 000 лева от „Чистота". Стандартът по ИСО, който „Чистота" ще получи е с много високата версия 10, което е прецедент за българска фирма в тази област.
Стъпките по реализирането на проекта са следните:
1. На първо място, по процедурите на ЗОП, ще бъдат избрани консултанти и сертифицираща организация.

2. След това ще бъде изготвен подробен анализ на състоянието на фирмата относно изискванията на Закона за опазване на околната среда и Закона за управление на отпадъците. И двата закона са изцяло адекватни на европейското законодателство и прилагат техните строги изисквания. В тази връзка се очаква скоро и в България въпросният стандарт ISO 14001:2004 да стане задължителен. По тази причина ние решихме да изпреварим събитията и конкурентите си и затова кандидатствахме по този проект, коментира управителят на „Чистота" Радослав Кошински. Още през миналата 2008 година заложихме в програмата си на развитие да защитим този стандарт през 2009 година и сега се радваме, че това вече става реалност, допълни още Кошински.Защитаването и внедряването на този стандарт ще повиши значително конкурентноспособността на фирмата и ще й дава реално предимство при кандидатстване за обществени поръчки. Освен това дейността на „Чистота" ще бъде изцяло и без компромиси приведена в съответствие на най-новите европейски законови изсквания свързани с опазването на околната среда и управлението на отпадъците. Именно за това ще способства внедряването на системата за управление на околната среда.

3. След извършването на анализа, ще бъдат определени слабите места в дейността на фирмата, които се нуждаят от корекции и привеждане в съответствие с новия стандарт. Под внимание тук се взимат всички аспекти на околната среда, всички законови изисквания в тази посока, дейността на „Чистота" свързана с управление на отпадъците, възможни производствени инциденти, работата на фирмата при бедствия и аварии от обществен характер и други.

4. След това, като се вземат предвид горните условия, ще се определи пълния обхват и конкретните задачи на системата за управление на околна среда за „Чистота".

5. Ще бъде изготвена цялостна документация по политиката на управление на околната среда, като тази документация ще бъде преведена в съответствие с международните изисквания. Това са работни и технологични инструкции, които регламентират спазването на стандарта в работата на фирмата. Така се задават отговорностите и задълженията в дейността на фирмата. Изготвят се и опративни бланки, които се попълват от хората, които пряко ще следят изпълнението на системата - за „Чистота" това е контролният и ръководен персонал - близо 30 души на средни и висши позиции в предприятието.

След документалното регламентиране на системата, всички работещи в „Чистота" ще бъдат обучени в зависимост от промените. След седмия месец от началото на проекта, във фирмата ще бъде извършен сертификационен одит, който ще провери реалното действие на системата. При добър резултата, в края на деветия месец „Чистота" ще получи сертификат за защитен стандарт ISO 14001:2004. Ще бъде въведен и специален софтуер, който ще следи процесите и документацията и тяхното съответствие със заложените изисквания по новия стандарт. Той ще повиши значително ефективността в управлението на дейностите на „Чистота" и ще предпазва фирмата от нарушение на специализираното законодателство. Като цяло фирмата повишава значително своята конкурентноспособност.

 








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: