Циганите безнаказано малтретират малкото българи в "Столипиново"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (81)
10:24 / 25.07.2006
7402
Българите, живеещи в пловдивският квартал Столипиново, от 16 години са малтретирани от постоянно увеличаващите се на брой цигани, които се заселват по някакъв странен начин в района. Според нашенците, циганите превърнали нарочно квартала в гето.

"Някой им позволи да направят тук тази цигания, но не знаем кой е", разказват пловдивчани, живеещи в квартала. "Живея тук, в Столипиново, от 1982 година. Наоколо бяха сама нови блокове и зеленина, сега обаче виждате в каква мизерия сме принудени насила от циганите да живеем", оплака се пред "Монитор" Коста Славчев. Циганите постоянно нарушавали всички правила и порядки на обществения ред. "Крадат, замърсяват квартала, строят си каквото им се иска и където им скимне, а от общината си затварят очите, какво да правим ние, като щем не щем трябва да се съобразяваме с техния начин на живот", коментират едни от малкото българи, останали да съжителстват по неволя с циганите. "До 1989 година в блоковете живееха само българи, но, след като дойде демокрацията, в два апартамента се заселиха цигани и така се почна тогава, а сега сами виждате до какво се стигна, да няма българи в квартала", допълват пловдивчани. Нещата са докарани дотам, че,слизайки един ден по стълбите от шестия етаж, защото на асансьора електромоторът и въжетата били откраднати от съкооператорите, Илия Петров се сблъскал с циганин, който си качвал коня в апартамента на четвъртия етаж. "Отначало конят живееше във входа, но после явно там не го е устройвало и са го настанили в една от стаите на апартамента, в който живеят стопаните му", обяснява Илиев.

Оказа се, че в Столипиново има свободни общински апартаменти, но никой българин не желаел да се нанесе в тях, а общината не ги давала на циганите. Странна гледка е и инфраструктурата на създаденото циганско гето. По странни много тесни улички едва, едва се разминават двама души, а всички постройки в квартала, освен блоковете, били незаконни. "Всички се грижат за циганите, а нас вълци ни яли", коментират българите. Ако някой закачи циганин за каквото и да е, веднага насреща му се изправял вездесъщият Мики-Антон Карагьозов, шеф на базираната в Столипиново фондация "Рома". "Ходи говори с този и онзи, и работата е готова. Циганинът е прав, защото бил неук и необразован. Необразован да чете, а образован да краде?", възмущават се съседи. За българите в квартала обаче никой не си мърдал пръста. В блоковете циганите откраднали всичко, каквото може да се открадне от стълбищата и входовете. Парапетите отишли за подпалки. Част от металния парапет бил отрязан и върнат за претопяване. В махалата има над десет ковашки работилници, в които огнищата работят постоянно, а материал за претопяване колкото искаш. Блок в Столипиново със стъкла на стълбището екипът на "Монитор" не видя. "Как ще видите стъкла, те бяха свалени още през 1992-93 година и оттогава живеем така", оплакват се пловдивчани. Това обаче не било нищо в сравнение с неудобството от седемгодишното стоене на българите, все още живеещи в квартала без ток. "Циганите имат да плащат по 20-30 хиляди лева за ток на семейство. Как ще ги платят?", споделят българи от Столипиново. Сега в квартала елтаблата се охраняват от СОТ. Но друг бил проблемът.

Поради теснотията и специфичната инфраструктура специалните коли на Енергото не могат да влязат в квартала и да се доберат до стълбовете, за да отчитат електромерите. "Карат едно към кеси в сметките и все в наша вреда", оплакват се коректните платци, жители на квартала.

"Нема българи, тук сме само цигани, българите са на работа, нали трябва да вадят пари, за да си плащат данъците, а оттам да ни плаща държавата помощите, за да живеем", присмя се на екипа ни млад циганин, пиещ бира в два часа след обяд в центъра на гетото. "Така е. Прав е. Бракове не сключват и жената се води самотна майка, а за четирите или петте си деца взема по 300 лева помощи всеки месец. Бащата и той се води социално слаб, припознал е две от децата и той взема детски надбавки и социални помощи около 300 лева. Ето че доходът на семейството им е 600 лева, без изобщо да работят, отгоре на това и са осигурени. Тези пари ги вземат от нас", възмущават се българите.

"В Столипиново има геноцид и той е насочен срещу българите, някой иска да ни изсели веднъж завинаги от квартала и да го превърнат изцяло в циганска империя. Интересното е, че нито кметът на Пловдив, нито общинските съветници се интересуват от проблема, защото, ако ги интересуваше, нямаше да се стигне дотук", Иво Стефанов. Информацията е на вестник "Монитор".


Виж коментарите (81)
Още новини от Новини от Пловдив:
Полицаи не трепнаха при вида на 40 лева
От последните минути: Нови два инцидента в Пловдив и до Скутаре
Три безплатни събития в Пловдив
Двама са в болница в Пловдив със счупени черепи
Откриха LSD в жилището на млада пловдивчанка
Лъснаха нови детайли за схемата, в която е участвал арестуваният ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).