ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Циганите безнаказано малтретират малкото българи в "Столипиново"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:24 / 25.07.2006Коментари (81)7402
©
Българите, живеещи в пловдивският квартал Столипиново, от 16 години са малтретирани от постоянно увеличаващите се на брой цигани, които се заселват по някакъв странен начин в района. Според нашенците, циганите превърнали нарочно квартала в гето.

"Някой им позволи да направят тук тази цигания, но не знаем кой е", разказват пловдивчани, живеещи в квартала. "Живея тук, в Столипиново, от 1982 година. Наоколо бяха сама нови блокове и зеленина, сега обаче виждате в каква мизерия сме принудени насила от циганите да живеем", оплака се пред "Монитор" Коста Славчев. Циганите постоянно нарушавали всички правила и порядки на обществения ред. "Крадат, замърсяват квартала, строят си каквото им се иска и където им скимне, а от общината си затварят очите, какво да правим ние, като щем не щем трябва да се съобразяваме с техния начин на живот", коментират едни от малкото българи, останали да съжителстват по неволя с циганите. "До 1989 година в блоковете живееха само българи, но, след като дойде демокрацията, в два апартамента се заселиха цигани и така се почна тогава, а сега сами виждате до какво се стигна, да няма българи в квартала", допълват пловдивчани. Нещата са докарани дотам, че,слизайки един ден по стълбите от шестия етаж, защото на асансьора електромоторът и въжетата били откраднати от съкооператорите, Илия Петров се сблъскал с циганин, който си качвал коня в апартамента на четвъртия етаж. "Отначало конят живееше във входа, но после явно там не го е устройвало и са го настанили в една от стаите на апартамента, в който живеят стопаните му", обяснява Илиев.

Оказа се, че в Столипиново има свободни общински апартаменти, но никой българин не желаел да се нанесе в тях, а общината не ги давала на циганите. Странна гледка е и инфраструктурата на създаденото циганско гето. По странни много тесни улички едва, едва се разминават двама души, а всички постройки в квартала, освен блоковете, били незаконни. "Всички се грижат за циганите, а нас вълци ни яли", коментират българите. Ако някой закачи циганин за каквото и да е, веднага насреща му се изправял вездесъщият Мики-Антон Карагьозов, шеф на базираната в Столипиново фондация "Рома". "Ходи говори с този и онзи, и работата е готова. Циганинът е прав, защото бил неук и необразован. Необразован да чете, а образован да краде?", възмущават се съседи. За българите в квартала обаче никой не си мърдал пръста. В блоковете циганите откраднали всичко, каквото може да се открадне от стълбищата и входовете. Парапетите отишли за подпалки. Част от металния парапет бил отрязан и върнат за претопяване. В махалата има над десет ковашки работилници, в които огнищата работят постоянно, а материал за претопяване колкото искаш. Блок в Столипиново със стъкла на стълбището екипът на "Монитор" не видя. "Как ще видите стъкла, те бяха свалени още през 1992-93 година и оттогава живеем така", оплакват се пловдивчани. Това обаче не било нищо в сравнение с неудобството от седемгодишното стоене на българите, все още живеещи в квартала без ток. "Циганите имат да плащат по 20-30 хиляди лева за ток на семейство. Как ще ги платят?", споделят българи от Столипиново. Сега в квартала елтаблата се охраняват от СОТ. Но друг бил проблемът.

Поради теснотията и специфичната инфраструктура специалните коли на Енергото не могат да влязат в квартала и да се доберат до стълбовете, за да отчитат електромерите. "Карат едно към кеси в сметките и все в наша вреда", оплакват се коректните платци, жители на квартала.

"Нема българи, тук сме само цигани, българите са на работа, нали трябва да вадят пари, за да си плащат данъците, а оттам да ни плаща държавата помощите, за да живеем", присмя се на екипа ни млад циганин, пиещ бира в два часа след обяд в центъра на гетото. "Така е. Прав е. Бракове не сключват и жената се води самотна майка, а за четирите или петте си деца взема по 300 лева помощи всеки месец. Бащата и той се води социално слаб, припознал е две от децата и той взема детски надбавки и социални помощи около 300 лева. Ето че доходът на семейството им е 600 лева, без изобщо да работят, отгоре на това и са осигурени. Тези пари ги вземат от нас", възмущават се българите.

"В Столипиново има геноцид и той е насочен срещу българите, някой иска да ни изсели веднъж завинаги от квартала и да го превърнат изцяло в циганска империя. Интересното е, че нито кметът на Пловдив, нито общинските съветници се интересуват от проблема, защото, ако ги интересуваше, нямаше да се стигне дотук", Иво Стефанов. Информацията е на вестник "Монитор".








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Иван
на 25.09.2006 г.
0
 
 
на свещи, а по белите на сапун
Seamor
на 24.09.2006 г.
0
 
 
Трябва да съборят сичките им бараки, ама през ноща докато спят да може да се оттървем от двата проблема. А колкото столипиново давайте подбарайте и Шекера и сички мангали в България не се ограничавайте. Защо не направят такава Рота при кадроваците аз на драго сърце ще се запиша. ;))
Aнонимен
на 22.09.2006 г.
0
 
 
А бе всички мангали на сапун бе!!!Кви са тия ще им плащаме тока и даньците и тоя гнусния циганин ще има повече права от нас,и ще си прави квото иска.ДА АМА НЕ!!НА САПУН ВСИЧКИ МАНГАЛИ В КАМЕРАТА!!!!
Aнонимен
на 09.08.2006 г.
0
 
 
МАНГАЛИ ДОЛНИ МРЪСНИ
Anonymous
на 01.08.2006 г.
0
 
 
Da pusnat bagera v getoto i vsichki nezakonni postriki naravno sys zemiata. Zashto se hvanaha da butat garazhite na horata, a ne syboriat i izgoriat getoto. Zaselvanmeto na getoto s paraziti ot drugi gradove stana, zashtoto tazi mrysna sgan ne plashtashe tok. Kato im sa nezakonni kyshtite da im sprat toka ili dyrzhavata na syd!
Petar
на 31.07.2006 г.
0
 
 
Tozi problem go ima i v Amerika s negrite- no tam policiata ne e prodajna i ne si popluva. A i ot vreme na vreme vkarvat i Gandarmeria s btr-i i avtomati v getata.
Petar
на 31.07.2006 г.
0
 
 
Reshenieto e mnogo prosto- to e i edinstvenoto. Iaki proverki ot Prokuraturata i MVR za kontrabanda, za nezakonni postroiki za narkotici. Ama ni ebavat kakto si iskat shtoto Balgarite (osobeno vav vlasta) sme prodajno pleme i za para niakoi hora si davat i duparata. Vreme e za revolucia v taia darjava i upravnici koito mileiat za rodinata i slediat za spazvane na zakona. PROTESTI DO DUPKA. Neka pokajem 4e Balgarite ne sme zaspala raia ot robi, 4e sme svobodni a ne robove.
Aнонимен
на 30.07.2006 г.
0
 
 
Дай Боже, КИКИ!Амин!
КИКИ
на 30.07.2006 г.
0
 
 
Амиии... какво да си играем да ги насъскваме и употребяваме сила. Те както спят помежду си и с който им падне (чичовци с племенички, с комшии, познти и т.н.) просто изчакайте и СПИНА или други тежки полови болести просто ще им светят маслото. Има все повече и повече цигани, които хващат СПИН от западните държави, защото много от циганите се проституират за хомосексуалисти и за повече пари се качват и го правят без презервативи. Просто още малко търпение... От СПИНА оправия няма !!!
Лидия
на 29.07.2006 г.
0
 
 
Съгласна съм , dmitrii, но искаш да кажеш , че е "заложено в племето им", защото никога не е имало, нито ще има циганска нация!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Да помогнем! Внук на "жълто-черна" легенда се бори с тежка болест
Първа лига, сезон 2024/2025
Подхвърлиха бебе пред къща в Айтос
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: