Малка част от българските праскови отиват за износ, повече е вносът. Нашествието на гръцки праскови си го има перманентно. Не знам дали всяка година дори се прави износ. Това каза в интервю ст. н. с. д-р Аргир Живондов - директор на Института по овощарство в Пловдив. "Средната изкупна цена на прасковите е между 0,80 лв. до 1,00 лв. за доброто, нормалното качество. Има и по-евтини партиди, с по-ниско качество, отделни малки партиди с по-високо качество и по-висока цена. Цената варира, няма разлика между цените на вносните и българските", каза Живондов. "Българските плодове и зеленчуци са си български. Без да изхождаме от максимата, че "наше лошо няма", те просто са си расли тук при нормален климат, при нормални почвени условия, при нормални грижи, докато при вносните не знаем колко остатъчни количества пестициди има и колко се тровим. Те ги побъркват от препарати за растителна защита, изкуствени торове, докато при нашата беднотия нашият фермер не може да си позволи много торове и препарати, защото иска пари", обясни директорът на Института по овощарство в Пловдив.
Световните лидери в производството на праскови и кайсии са Китай, САЩ, Канада, Италия, Франция, Испания, Чили, Аржентина. Южна Африка, допълни той. "Най-важното, е необходимо да знаят стопаните при отглеждането на праскови, е да се консултират първо с нас, защото после трудно им оправяме грешките. На някои даже дори не се наемаме да ги оправяме. Преди да направи нова овощна градина, стопанинът трябва да се консултира с нас. Това е основна грешка - липсата на консултация", каза още д-р Аргир Живондов.
Източник: агенция "Фокус" |