ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Д-р Георева: В никакъв случай не препоръчвам отказване от ядене
©
- Д-р Тихомира Георева, Вие сте търсен гастроентеролог и диетолог. Вашето верую в практиката Ви е, че ,,Храната може да бъде както наркотик, така и лекарство". Вие се позовавате на Хипократ, който още преди много векове е стигнал до извода, че лекарството е добро или лошо в зависимост от това как хората го използват. Интересно ми е защо на пациентите си препоръчвате хранителен режим, а не диета?

– Всички сме свикнали, когато се спомене думата диета, да си мислим за глад, ограничения и най-неприятното – временен ефект.

- Да, права сте! Но не може да отречете, че през зимния сезон, в който постепенно ще навлезем, когато е по-студено и няма толкова вкусни и свежи зеленчуци, почти всеки качва по килограм-два….

– А замисляли ли сте се дали това не се дължи на временния ефект на диетите, на които сте били преди това? Диетите са с краткотрайно въздействие – например само за няколко дни през лятото, а това създава дискомфорт, който в не малко случаи е свързан с тежки психически и здравословни последици, като булимия, анорексия и йо-йо ефект.

- Така е. Въпросът е, че мнозина свързват спазването на хранителния режим с някакъв траен проблем – примерно диабет, постоянни оплаквания от бъбреци или оперирана жлъчка.

– За съжаление до повечето от нещата, които изброихте, се стига след години наред мъчителни и грешни диети, придружени с много стрес. Хранителният режим, за който аз говоря, не се базира на лишения, а на промяна на начина, по който възприемаме храненето и храната като цяло. И не трябва да забравяме, че целта ни е да запазим теглото си в дългосрочен план.

- Каква е нагласата на пациентите ви към хранителния режим и лесно ли им е да се откажат от старите си навици? Спомням си, че след като гледах филма "Седем“ с Брад Пит, в който един затлъстял от лакомия човек бе убит по жесток начин, в продължение на седмица не ядох почти нищо. Вие прибягвате ли към подобни методи?

– За мен на първо място е себеосъзнаването, а не влиянието върху емоциите. Пациентите трябва да са наясно със себе си и с това какво в действителност искат – дали да променят живота си в дългосрочен план и да са здрави, или искат да получат временен ефект с цената на своето физическо и психическо здраве. Имайте предвид, че всяка една мъчителна диета оставя трайна следа на самочувствието и възприятията ни.

- А не калява ли волята ни?

– Не, защото, за съжаление, реалността е друга. При повечето пациенти след драстичната диета наблюдавам така нареченото емоционално хранене и преяждане, както и свързаните с тях разстройства като булимия и анорексия. Лекарят на първо място трябва да е психолог, а не да се опитва да налага на всеки някакви спартански ограничения. Защото, както ни съветва Хипократ, "Primum non nocere“ – ,,Преди всичко не вреди".

- Като споменахте за емоционалното хране, имам наблюдение, че когато човек е влюбен, той няма никакво желание да се храни – просто забравя какво е глад. Споделяли ли са Ви Вашите пациенти подобни състояния?

– Да, факт е, че много хора, когато се влюбят, губят апетита си поради първоначалния прилив на силни любовни емоции. Те са емоционално "нахранени“ и заради това имат усещането, че нямат нужда от друга храна. Реално вътрешното усещане за липсата на нещо води до преяждане, затова се нуждаем от повече храна и други материални неща, за да компенсираме тази липса. В действителност тази празнота съществува само в ума ни и реално ние имаме силата да я премахнем.

- Може ли заради това да предположим, че, за да бъде успешен нашият хранителен режим, то той трябва да започне с положителни емоции?

– На първо място трябва да сме в хармония със себе си и да се преборим с вътрешните ни демони. Така ще започнем да мислим положително за намаляването на теглото си.

В мозъка ни ще започнат да се отделят хормони, наподобяващи ендогенните (вътрешни) опиати, които ни карат да се чувстваме добре със себе си и ни позволяват да спрем с "утешителното“ хранене, което, както вече стана дума, има за цел да запълни някаква липса.

Негативното мислене има обратния ефект – при него се отделя хормонът на стреса, което автоматично провокира необходимостта от ,,утешително хранене" и преяждане.

- А какво казвате на пациенти, които ви признават, че без да си хапнат нещо сладко вечер, не могат да заспят? Питам ви, защото познавам такива хора и не знам дали те биха могли да се лишат от любимия си шоколад вечер.

– Всичко, което можем да задържим в ума си с увереност, е постижимо!

Когато повтаряме дадено действие, така, както правят вашите познати, ние създаваме невронна пътека в мозъка, която се укрепва и подсилва с всяко повторение. Но когато прекратим даден навик, невронните пътища избледняват и стават излишни. Наричам това преинсталиране на самите нас.

- Колко време трае това преинсталиране? И възможно ли е мозъкът да се залъже – примерно вместо шоколад, да се яде нещо друго – примерно сирене или маслина?

– По отношение на преинсталирането – различни проучвания показват, че на мозъка му отнема време – между минимум десет дни до максимум 21 дни, за да се освободи от старото вярване и да го замени с ново. А за залъгването на мозъка бих препоръчала визуализация и фокусиране върху нови, положителни образи в ума. Умението да визуализираме ще подтикне ума ни и тялото към действие.

- Звучи доста трудно – човек не само трябва да се откаже от любимия си шоколад, а трябва и да се научи да визуализира – да извиква положителни образи в ума.

– Но аз в никакъв случай не препоръчвам отказване от ядене. Напротив – в никакъв случай не бива да се допуска състояние на глад! Но ние трябва да изпитваме удоволствие от храната, която приемаме. И това, в действителност, ще доведе до ускоряване на метаболизма.

Една от причините да не препоръчвам диети на пациентите си, е, че при спазване на строгите ограничения нивата на хормона грелин силно се покачват и ефектът от загубените килограми лесно и бързо се загубва. Лошата новина е, че хората с наднормено тегло са с по-високи нива на циркулиращ грелин в кръвта. Това може да доведе до непрекъснато състояние на глад и е допълнително предизвикателство пред загубата на тегло.

- Вероятно това е причината, поради която някои хора споделят, че когато са на диета, непрекъснато мислят за храна.

– Точно така – вина за това има основно грелинът. А когато изпитвате удоволствие от храната, тогава нивата на грелин намаляват. Освен това и за отслабването – т.е. за изгарянето на натрупаните мазнини – е необходима енергия, а тя идва от приема на достатъчно хранителни вещества.

- Искате да кажете, че ако се фокусираме върху това какво ядем, а не върху мисълта – как да не ядем, имаме повече шансове да отслабнем?

– Да. И което е по-важно – имате повече шансове да задържите теглото си в желаните граници и да сте здрави. Освен това, когато се разделите със самокритиката, че нямате воля или пък с чувството си за вина, че въпреки желанието си, вие все пак ядете, то вие ще се наслаждавате на храната, която ще приготвяте или ще подбирате внимателно, и така ще започнете да се грижите и по-добре за себе си.

Има и друг неприятен момент – когато се подлагате на диета с всички произтичащи от това негативи – като разбъркване на хормоните и загуба на енергия, вие накрая оставате не само гладни, но и без всякакви сили, отпуснати и депресирани, а това никак не благоприятства изгарянето на мазнини.

В същото време, когато изпитвате удоволствие или извършвате някаква активна физическа дейност, например спортувате, вие отделяме ендорфини. Те на свой ред, карат мозъка да произвежда серотонин – хормон, повишаващ настроението и на свой ред стимулиращ щитовидната жлеза да произвежда друг хормон, изгарящ мазнините.

Така че, както виждате, удоволствието, а не стресът, който забавя метаболизма, отприщва серия от събития, които в крайна сметка намаляват глада. Затова препоръчвам режим на хранене, с изпитване на удоволствие от храната, а не драстични диети с чувство за вина и вечна самокритика.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Нов православен храм в "Тракия"
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: