Да пазим горите от пожари

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:38 / 07.04.2009
1729
С настъпването на пролетно-летния сезон и повишаване на дневните температури започва почистването на територии на обекти, поземлени имоти и населени места от горими отпадъци и суха тревна растителност. При почистването на стопански дворове, земеделски земи, вилни имоти, територии на обекти и складове в много случаи се изгарят отпадъци и суха растителност, без да се спазват необходимите мерки за пожарна безопасност. Често тревите се палят с цел освобождаване на земеделски имоти и пасища от тях.
Разхвърляните на различни места горими отпадъци също създават условия за възникване на пожар. Те могат лесно да бъдат запалени от хвърлени незагасена цигара и кибритена клечка, детска игра с огън и други. Опасността от пожари се увеличава при продължително засушаване, високи температури и наличие на вятър.

Въпреки честите превалявания, през март в областта възникнаха 3 пожара в стопански постройки от небрежно палене на огън, при които изгоряха 37 кв. метра покривни конструкции. През същия период възникнаха и 182 запалвания в сухи треви и отпадъци, при които бяха спасени от изгаряне над 90 дка лозови масиви и овощни градини, 3 стопански постройки 5 моторни превозни средства 20 дка борова гора и др. Със затопляне на времето опасността от възникване на такива пожари се увеличава. За първите пет дена на април пожарите в сухи треви и отпадъци вече са 36, при които са спасени 220 дка овощни градини и лозови насаждения. На 5 април от небрежно палене на открит огън възникна пожар в землището на с. Марково до хижа Иглика при който изгоряха 10 дка иглолистни насаждения, а 500 бяха спасени.

За да се избегнат подобни случаи, е необходимо изгарянето на отпадъците да се извършва под контрол в специално направени огнища или негорими съдове, отстоящи на безопасни разстояния от сградите и горимите материали. Огнището да не се оставя без наблюдение, а накрая се изгасява. Особено внимателни трябва да са гражданите, които имат имоти в близост до горите и изгарят събраните отпадъци. Това трябва да става на разстояние не по-малко 500 м от горските насаждения, а след приключването огънят да се изгасява. При наличие на вятър да не се пристъпва към палене на отпадъците.

Още веднъж напомняме, че изгарянето на стърнища и слама, суха трева по слогове, крайпътни ивици и други площи е забранено. За да не се допускат полски и горски пожари, е необходимо да се знае следното:
- покрай суха растителност да не се хвърлят незагасени цигари и кибритени клечки. Това най-често става от превозни средства.
- да не се позволява на децата да играят с огън и кибрит.

При установяване на нарушения на изискванията за пожарната безопасност ще се налагат санкции на виновните длъжностни лица - по Закона за МВР и ППЗМВР - от 100 до 2000 лева. Спазвайте противопожарните изисквания и бъдете внимателни! При пожар позвънете на телефон: 160 или 112.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Хотелиерите в Пловдив доволно потриват ръце
Кметът Димитров повежда листата на ГЕРБ в Пловдив рамо до рамо с ...
Гражданка: До гуша ми дойде! Отвратително е!
Нова улица в "Тракия" край строящ се огромен жилищен комплекс
Няма връзка с автогара "Юг"
Два дни до началото на Международен технически панаир 2024


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).