Дейности, свързани с Деня за борба със СПИН, на територията на Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:25 / 01.12.2013
1775
Общински център по превенция на СПИН и СПИ при община Пловдив и членуващи организации в Местен обществен комитет за превенция и контрол на ХИВ/СПИН при община Пловдив организират следните инициативи, посветени на Световния ден за борба със ХИВ/СПИН:

ОБЩИНА ПЛОВДИВ съвместно с РЗИ - ПЛОВДИВ предоставят анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН в мобилен кабинет- КАБКИС /кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН/ на централния градски площад днес от 10,00 ч. до 14,00 ч.

ФОНДАЦИЯ"ПАНАЦЕЯ"
Във връзка с отбелязването на 1 декември - Световния ден за борба с ХИВ/СПИН Фондация "Панацея" планира провеждане на "Ден на отворени врати" за информиране и консултиране по въпроси и теми, свързани с ХИВ/СПИН в Здравно-социалния център на фондацията, намиращ се на ул."Пламък" 2 в кв. "Столипиново" -от 13.00 часа -до 16.00 часа на 2 декември 2013 г.

НАЦИОНАЛЕН АСИАНС ЗА РАБОТА С ДОБРОВОЛЦИ ще предоставят информационни материали и презервативи на целевите групи.

ФОНДАЦИЯ "АВИС ВИТА"

1.Кампания в центъра на Пловдив съвместно с АСМБ - Асоциация на студентите медици - Пловдив - раздаване за здравно-образователни материали, презервативи и запознаване на хората с въпроси, свързани с проблема ХИВ. Часове: 12:00- 16:00, дата 01.12.2013 г.
2. Кампания с бързи тестове за ХИВ сред групата на МСМ отново съвместно с Асоциация на студентите медици. Дата 30.11.2013 г. /вечерта срещу 1-ви Декември/
3. Дискутиране на въпросите и проблемите свързани с ХИВ по метода "Световно кафене" в Нископраговия център на Фондация "Авис Вита" 14:00- 16:00 часа на 01.12.2013г.
4. Прожекция на документален филм, свързан с ХИВ сред рискови целеви групи / МСМ и проституращи/ - 01.12.2013г.

СТУДЕНТСКИ СЪВЕТ - ПУ"Паисий Хилендарски"
1.На 01.12 от 17:00 ч. - шествие, инициирано от Български младежки Червен кръст - Пловдив /БМЧК/ - провежда се ежегодно и символизира съпричастност към заразените и загиналите от ХИВ; започва от Военния клуб до малката главна и обратно.
2. На 02.12 , както всяка година, ще се оформят информационни пунктове пред Ректорат, Нова сграда и Биологически факултет на ПУ /там ще се проведе събитието съвместно с АМТИИ/, на които ще се раздават информационни материали, червени лентички и презервативи. Начален час 10:00 ч. Пред новия корпус на Пловдивския университет тази година ще се осъществи една малко по-интерактивна дейност съвместно с БМЧК. На голям макет на играта ''Не се сърди човече'' ще бъдат разположени цифрите от 1 до 30. Играта се играе аналогично, само че с хора, като ще са необходими 4 отбора по 4 души. При подаване на цифра, човекът трябва да отговори на въпрос, свързан с ХИВ/СПИН или да демонстрира поставяне на презерватив на макет. Ако успее да отговори правилно или съответно постави правилно презерватива, продължава напред. Чрез тази дейност се цели да се ангажират студентите с темата, като освен забавлението, ще присъства и образователният елемент. Денят ще завърши с образуването на червена лентичка пред новата сграда или Ректорат, като тя ще бъде направена от хора, държащи червени листове или пък свещи, с което ще се демонстрира съпричастността към проблема.
3. Ще се проведе интервю със случайни студенти, като им се задават въпроси свързани с ХИВ/СПИН и след това ще се публикува в социалните мрежи.
4. Ще се изработят собствени информационни материали, в които ще се съдържа най-основната информация, касаеща проблематиката.
5. На 03.12 ще се организират три лекции на тема ''Превенция ХИВ/СПИН и сексуално рисково поведение'' съответно в Ректорат, Нова сграда и Биологически факултет на ПУ с помощта на обучители от БМЧК.

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ПО НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА - Пловдив
1. Провеждане на конкурс между ученици от горен курс на пловдивските училища и студенти от ВУЗ-овете за изготвяне на мултимедийна превантивна програма относно превенцията на Психо-Активните Вещества /ПАВ/.

ФОНДАЦИЯ ЗА РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ "РОМА" ПЛОВДИВ
Във връзка със Световния ден за борба с ХИВ/СПИН екипът на Фондация за регионално развитие "Рома-Пловдив" реши да подготви здравно-информационна АНТИСПИН кампания.

Единодушно е мнението, че подобна акция е много необходима в квартал "Столипиново". В затворени общности традиционно трудно се разчупват стериотипи и норми.

Информираността на младите хора е ограничена и се получава главно от улицата. Дългогодишната работа на екипа в областта на превенция на здравето показва, че часовете в училище са крайно недостатъчни, а в семейството темите за секс, приятелство и сексуално здраве не се коментират.
- Информационна АНТИСПИН кампания сред общността на "Столипиново". Традиционно на този ден екипът и доброволците ще тръгнат от офиса на ФРР "Рома" и ще преминат през всички места в квартала, където се събират младежите. Ще се раздават плакати и информационни материали. Ще се използват и възможностите за предоставяне на консултации.


Виж коментарите (0)

Още по темата (43):
01.12.2022 Преди години се пиеха една шепа лекарства, днес е нужна 1 таблетка
01.12.2022 Отбелязваме Световния ден за борба със СПИН
01.12.2016 На Главната раздаваха червени лентички
01.12.2016 В Пловдив изследват безплатно за СПИН днес
01.12.2016 МГЕРБ и ЖГЕРБ със съвместна инициатива в Пловдив
28.11.2016 МГЕРБ и ЖГЕРБ със съвместна инициатива в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Гъст черен дим в Пловдив, два екипа на пожарната са на място
Масово глобяват пловдивчани
Нова придобивка за близо 120 000 лева за район "Тракия"
Битката на Денис срещу коварното заболяване продължава, даряват о...
Пловдив се включва в "Общата молитва за мир"
Днес затварят за движение булевард в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).