Депо за твърди битови отпадъци на град Пловдив ще бъде открито утре край село Цалапица

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:13 / 14.06.2005
1875
Утре в 11:00 ч., министърът на околната среда и водите Долорес Арсенова ще открие Депо за твърди битови отпадъци на град Пловдив в село Цалапица.
Площадката на депото се намира на десния бряг на река Марица, западно от устието на р. Въча, на 17 км от Пловдив, върху 238 дка в землището на с. Цалапица.
Финансирането на обекта се осъществява със средства от ПУДООС и държавния бюджет. До момента от ПУДООС за реализацията на проекта е отпусната безвъзмездна помощ в размер на 8 700 028 лв. Изпълнител на депото е “Тракия – РМ” ЕООД Пловдив.
На депото се депонират отпадъци от общините Пловдив, Стамболийски и Родопи, като се обслужват около 450 хиляди души. Целта е пълно саниране на старото сметище, като отпадъците се предепонират в новоизградените клетки и едновременно се поемат новопостъпващите отпадъци от града и региона. Предепонираните отпадъци до момента са 1,5 млн. тона. С реализирането на проекта ще се ликвидира съществуващото сметище и възможността от по-нататъшно замърсяване на подземните води и почви в района.
По-късно в 12.20 ч. министър Арсенова ще открие за експлоатация обекта “Канализация на Калояново и Дуванлий – събирателен колектор II – І етап ”, община Калояново, област Пловдив.
Министерството на околната среда и водите финансира изграждането на съоръжението, като предостави чрез ПУДООС безвъзмездна помощ на общината в размер на 1 811 586 лв. Проектът е изготвен от СД ”Марк -91 – Марков и сие” - Пловдив и се изпълнява от “ВАЛМЕКС” ООД - София. Изградена е канализационна мрежа с обща дължина 1770 м, която включва главен колектор, 29 ревизионни шахти и сградни отклонения. С изпълнението на проекта се постига подобряване на санитарно-хигиенните условия и предотвратяване на здравния риск за населението.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Тежка катастрофа със загинал край Пловдив
Огромен клон се стовари на оживена улица в "Каменица"
Катастрофа в центъра на Пловдив, младеж се натресе в джип
Сигнал: Индийци вече карат автобуси в Пловдив! Не говорят българс...
В Пловдив санкционират за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци...
В Пловдив не се смилиха над Георги Георгиев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).