ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Диана Димитрова, БСП: Личната ми кауза е построяване на сграда на Математическата гимназия
Автор: Диана Бикова 08:53 / 18.10.2023Коментари (1)4918
© Plovdiv24.bg
Диана Димитрова е кандидат за общински съветник от листата на коалиция "БСП за България“, бюлетина №1, преференция 105.

Родена е в Пловдив през 1979 г., завършила е Национална търговска гимназия – град Пловдив. 
Висшето си образование получава в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски“, специалност "Политология“, магистър е по психология.

Дългогодишен експерт в сферата на Европейските фондове – предприсъединителни и Европейския фонд за регионално развитие. Дълги години е работила в Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Южен централен район като финансов експерт. Основните й функции са свързани с проверка и одобрение на исканите от общините средства по европейски проекти, финансирани от Европейски фонд за регионално развитие по програмата "Регионално развитие“ и "Региони в растеж“ на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

В момента работи като началник-отдел " Координация и проекти“ в община "Родопи“.

- Г-жо Димитрова, кои са областите, в които смятате, че може да бъдете най-полезна в бъдещия общински съвет – икономист, специалист по проекти с европейско финансиране?

- Да, доста години придобих опит в това отношение. Аз съм проверявала искания за плащания и на община Пловдив – Цар-Симеоновата градина, Устойчив градски транспорт.

Ще направя всичко възможно тези проекти, които в момента общината реализира и усвоява средства и които са изключително забавени във времето, ще дам всичко от себе си да съм активна в тази посока като общински съветник в бъдещия парламент.

Община Пловдив претърпя няколко финансови корекции, едната по "Региони в растеж“ за пробива при Водната палата, където бяха отпуснати средства за цялата реконструкция покрай реката, но в резултат на решението на общината да направи този пробив част от инвестицията се загуби. Общината трябваше да възстановява първо със свои средства, второ имаше финансова корекция, отделно трябваше и на фирмата да се плати неустойка. Мисля, че в това отношение ще бъдат много полезна.

В момента двете общини – Пловдив и "Родопи“, съвместно направихме проект по програма "Лайф“, който касае климатичните промени. Той все още в одобрение от Европейската комисия. Основната функция е превенция от наводнения на над 11 общини. Проектът е на стойност 19 милиона евро и се надяваме, че ако бъде одобрен от ЕК, ще бъде почистено коритото на река Марица в доста сериозен периметър.

- Има ли шанс да бъде почистено коритото на река Марица в рамките на града по този проект?

- Проектът в частта на Пловдив предвижда изграждане на полдери, които ще бъдат извън града. Не знам защо така са формулирали дейностите. Всяка една община, която участва в проекта, предвижда това, което ще извършва. Община "Родопи“ е решила, че по-добре да си предпази населените места от наводнение и така сме го заложили. Ще бъде изградена система за ранно известяване за всички общини, които участват в проекта. Самата програма "Лайф“ не допуска почистване на реки и на корита като цяло. Имаше такава възможност по "Региони в растеж“ да се направи и много общини се възползваха от нея.

- С какви други дейности бихте се занимавали в Общински съвет – Пловдив?

- Мисля че бих била полезна в социалната политика. Има много неща, които могат да се свършат и за хората в неравностойно положение, и за инвалидите.

С нашия кандидат за кмет на града арх. Костадин Палазов бяхме на среща със Съюза на слепо-глухите в България. Хората изброиха много наболели проблеми – например, общинската транспортна услуга за хора с увреждания не е добре развита. Реално, от 8 закупени от община Пловдив автобуса, само 6 функционират. Необходимо е 5 дни по-рано да се заяви, че искат да ги ползват, което означава, че ако на един инвалид или сляпо-глух човек му се наложи сега да се придвижи в града, това е абсолютно невъзможно.

Да не говорим, че градският транспорт е непригоден за тях. Картите им за пътуване са били 5 лева, сега са както на останалите 13 лева. Проблем има за гласуването им, защото гласуват с придружител. В община Добрич например на местно ниво са направили специализирани секции за слепо-глухи хора, закупили са устройства със специален софтуер и хората гласуват самостоятелно.

Смятам, че програмата "Топъл обяд“ може да обхваща и незрящите и да им се доставя храната до адрес, както е в други общини. Както и улеснен достъп до услугата "Личен асистент“, която в момента е изключително усложнена. Да не говорим, че онлайн не може да се подадат документи, ходи се на място.

В нашата програма е залегнало създаването към общината на фонд за талантливи деца, които ще се обучават в чужбина.

- Според вашата експертиза на какво се дължат сегашните проблеми на града, свързани с боксуващите ремонти на булеварди и улици?

- На лошото планиране. За да се случват нещата, първо фирмите трябва да имат нужния капацитет, работници и техника, да спазват сроковете. Разбирам, че има непредвидени обстоятелства, но не може да разкопаваш едновременно булеварди, без да имаш ясната представа, че ще се застъпят във времето и фактически ще отцепиш цели квартали без необходимата инфраструктура да може хората да се придвижват. Примерът в "Южен“ е емблематичен. Нашият кандидат за кмет на района професор Христо Бозуков внесе в внесе протестно писмо срещу затварянето на Бетонния мост. В Интегрирания план на община Пловдив мостът не съществува, което означава че трябва да бъде съборен, което е пълен абсурд.

Да не говорим колко време загуби общината за пробива при Водната палата, който в крайна сметка не се възстанови в пълнота, както изглеждаше булеварда. Въпросният фонтан за 1.5 милиона вече не съществува.

- Всички управленци на града дължат много на екологията, с какво програмата за управление на БСП в тази насока е по-различна?

- Ние предлагаме градът да става по-зелен. Акцентът е върху запазването на съществуващите зелени площи, а самата растителност да се поддържа от добри специалисти. Прави впечатление безразборното изрязване на дърветата в парковете и по улиците. Граждани споделят, че се режат здрави дървета, а се оставят болни и опасни да паднат. Това е или некомпетентност, или липса на ландшафтни архитекти. Зелените площи в града намаляват, замърсяването на въздуха е много сериозно, може би Пловдив е градът с най-мръсен въздух на Балканите. Ако има добра транспортна услуга, хората ще слязат от автомобилите. За съжаление, в новия програмен период общината няма да има възможност да закупи електробуси.

- Защо? Ние чакаме отварянето на новата програма "Транспорт“?

- Ще видим как е заложен проектът, защото без европейско финансиране тези електробуси няма да могат да бъдат закупени. Аз съм проверявала проекта на Стара Загора за градски транспорт. Той е за 122 милиона лева и мога да ви уверя, че закупиха много хубави електробуси и тролейбуси. Моето мнение е, че общината трябва да си върне градския транспорт, за да слязат хората от автомобилите.

Смятам, че трябва да се върне машинното миене на улиците, а не както е сега да се оросява средата на платното.

В целия град има нужда от повече контейнери за смесени битови отпадъци и разделно събиране.

- Община Пловдив претърпя крах в изпълнението на проекта за подмяна на печките с твърди горива с по-екологични източници. Ще се го доразвиете ли този проект?

- Важно е, защото европейските директиви са такива, че всичко трябва да мине на зелена енергия, да се премахнат печките на твърдо гориво. В Пловдив има хора в неравностойно социално положение, а на национално ниво все още нямаме формулирано кой е енергийно беден.

По проекта по "Околна среда“ за компостираща инсталация община Пловдив не може да изпълни планирани зелен отпадък от 10 000 тона. На първата година на устойчивост има 3000 тона, което ще доведе и до финансова корекция във времето. Смятам, че там изначално нещата са сгрешени, защото трябваше Регионалните сдружения за управления на отпадъци да кандидатстват с един проект, а не на всяка община да се дават пари.

Другата екологична бомба, която цъка, е сметището в Цалапица. То трябваше да бъде много затворено много отдавна, но продължава да функционира. Доказано е, че замърсява река Марица, тъй като долните пластове са почти свлечени.

- Каква ще бъде социалната политика, която ще защитава групата на социалистите и вие лично в новия местен парламент?

- Имам идея, която може да се развие във времето. Храната, която се изхвърля от заведения и магазини е изключително много и може да се направят места, където тази храна да се раздава на хора в нужда. Така правят в Европа.

- Като представител на новите млади лица в партията в града за какво ще настоявате в сферата на младежките дейности и образованието?

- Аз съм приела като лична кауза да направя всичко възможно да се построи сграда на Математическата гимназия. С покойния Кирчо Атанасов коментирахме надълго и нашироко цялата сага. Той ми сподели, че през далечната 1982-1983 г. проектът е бил на стойност 11 милиона долара – представете си какво мащабно строителство. От тогава до днес този проект не се е случил.

Без целева субсидия от Министерство на финансите няма как да се направи, защото към днешна дата между 20 и 30 милиона ще струва. Общината няма как да отдели такава сума и смятам, че след като държавата има пари за строителство на стадиони, за тези талантливи деца трябва да се направи една нормална сграда, с нормални кабинети, в които да учат, да не се сменят във физкултурния салон и на смени да играят. Това са талантливи деца, които прославят не само Пловдив, а България.

Цялото интервю гледайте в прикаченото видео!

Диана Димитрова е кандидат за общински съветник от "БСП за България" - бюлетина № 1, преференция 105.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.



Още по темата: общо новини по темата: 937
05.04.2024 »
01.03.2024 »
21.02.2024 »
16.01.2024 »
05.01.2024 »
23.12.2023 »
предишна страница [ 1/157 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пловдив - с най-мръсен въздух в ЕС
Рокади в ДПС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: