Директорът на СОУ ''Софроний Врачански'' в Пловдив ще получи орден ''Св. Св. Кирил и Методий''

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
22:38 / 19.05.2005
6033
В навечерието на 24 май българското правителство ще предложи на президента Георги Първанов да издаде укази за награждаването на тринайсет изявени дейци за заслугите им в областта на културата, образованието и науката с ордени "Св. Св. Кирил и Методий" и "Стара планина", съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Имената им са определени по предложения, дадени от министъра на културата и туризма Нина Чилова и министъра на образованието и науката Игор Дамянов.
Сред тези тринайсет души четирима са пловдивчани.
За награждаване с орден "Св. Св. Кирил и Методий" първа степен е предложен Пенко Рисков, който е директор на СОУ "Софроний Врачански" и е автор и изпълнител на стенописите в параклиса на училището, открит по негова инициатива. Освен това е много активен по отношение на модернизирането на образованието в ръководеното от него училище. Миналата година беше удостоен и с почетния знак на Община Пловдив.
За награждаване с орден “Св. Св. Кирил и Методий” огърлие за особено значими заслуги е предложен Димитър Киров, който е член е на Съюза на българските художници и има самостоятелни изложби в София, Пловдив, Варна, Гданск, Будапеща, Братислава, Токио и др.
С орден “Стара планина” за изключително големи заслуги за развитието на българската култура Министерски съвет предлага да се наградят Христо Христов, лекар и режисьор, преподавател в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", първият български член на Европейската филмова академия, и Крикор Азарян, голям български режисьор.
За награждаване с орден “Св.Св. Кирил и Методий” първа степен е предложен и дългогодишния смолянски учител по български език и литература Емил Субашиев.
Останалите, които ще бъдат наградени с един от двата ордена са Антон Дяков, Юлия Огнянова, Александър Йосифов, Павел Матев, Мюмюн Салим, Мария Младенова, проф. Крумка Шарова и акад. Иван Тодоров.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Тежка катастрофа със загинал край Пловдив
Огромен клон се стовари на оживена улица в "Каменица"
Катастрофа в центъра на Пловдив, младеж се натресе в джип
Сигнал: Индийци вече карат автобуси в Пловдив! Не говорят българс...
В Пловдив санкционират за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци...
В Пловдив не се смилиха над Георги Георгиев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).