Днес ще гледат делото на Ванко 1 за размера на наказанията

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
07:58 / 05.07.2005
832
Днес от 10:30 часа в 3 зала на Пловдивския апелативен съд ще се гледа делото с подсъдими Иван Главчев, Димитър Рачелов и Петър Главчев. То е върнато на Пловдивския апелативен съд от Върховния касационен съд за ново разглеждане само в частта относно размера на наказанията на Иван Главчев и Димитър Рачелов. Задължителните указания на ВКС са да се увеличат наказанията на двамата подсъдими, с оглед високата обществена опасност на извършените престъпления, които уронват престижа на българската държава в Европа, да се отчете ръководната роля на Иван Главчев и страха, който са имали свидетелките от него, задължението им да са в постоянна връзка с него, да му носят печалба и изключителните мерки, взети, за да не бъде разкрит.
С присъда от 05.11.2003 г. Пловдивският окръжен съд призна подсъдимите Иван Главчев и Димитър Рачелов за виновни в това, че от началото на 1999 г. до м. март 2003 г. са склонявали към проституция момичета, включително и непълнолетни, като деянията са извършвани в Пловдив, Рим, Париж, Ница, Мадрид и Брюксел. Петър Главчев бе признат за виновен в това, че на 06.03.2003 г. е превел през границата на България лице, с цел същото да бъде използвано за развратни действия. Наложените наказания бяха, както следва: на Иван Главчев – 12 години лишаване от свобода и глоба от 120 000 лева; на Димитър Рачелов – 10 години лишаване от свобода и глоба от 100 000 лева и на Петър Главчев – 5 години лишаване от свобода и глоба от 5000 лева.
С решение на Апелативен съд Пловдив присъдата бе изменена само в частта й относно наказанията. Наказанието на Иван Главчев бе намалено на 10 години лишаване от свобода, на Димитър Рачелов – на 8 години лишаване от свобода, а на Петър Главчев – на 3 години лишаване от свобода. Решението на Апелативния съд бе подписано с особено мнение от един от съдиите, според което възприетата правна квалификация е неточна, а наказанията, дори и в намаления размер, са силно завишени и за тримата подсъдими.
С решението си от 19.04.2005 г. ВКС е потвърдил присъдата в частта й относно правната квалификация на извършените престъпления, както и в частта относно наложеното наказание на Петър Главчев. Изложеното особено мнение не е възприето от върховните съдии. Жалбата на тримата подсъдими е определена като неоснователна. Уважен е обаче протестът на Апелативна прокуратура, с който се претендират по-високи наказания. Решението на Апелативния съд е отменено само в частта, в която са намалени наказанията на Иван Главчев и Димитър Рачелов и делото е върнато за ново разглеждане на този съд само в тази част.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Тежка катастрофа със загинал край Пловдив
Огромен клон се стовари на оживена улица в "Каменица"
Катастрофа в центъра на Пловдив, младеж се натресе в джип
Сигнал: Индийци вече карат автобуси в Пловдив! Не говорят българс...
В Пловдив санкционират за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци...
В Пловдив не се смилиха над Георги Георгиев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).