До 20 000 Евро годишна субсидия за кина, прожектиращи европейски филми

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:23 / 06.05.2005
956
Снощи с прожекция на филма "Амин" в кино "Европа" стартира седмицата на френското кино в Пловдив. Домакин на проявата, която ще се състои в няколко областни града в България е господин Юбер Льо Форестие - аташе във френския културен институт. Г-н Форестие бе така любезен да даде интервю специално пред репортер на Plovdiv24.com.
Противно на очакванията фестивала не е насочен главно към зрителите, а основно към собствениците на кина и има за цел да увеличи европейските продукции в киносалоните из страната ни. На откриването на фестивала в София се е провела пресконференция със собствениците на всички киносалони в страната, имаща за цел да им представи програма МЕДИА. МЕДИА е програма на европейския съюз за подкрепа на аудиовизуалното производство. Аудиовизуалния сектор е важен за Европа. Затова Европейския съюз отупска специални субсидии за всички киноасалони предлагащи на зрителите си в програмата поне 20% европейски филми. Специалноза пловдивските кина, г-н Форестие уточни, че субсидията може да достигне до 20 000 евро годишно в зависимост от големината на киносалона. По програмат също на разпространителите се отпускат по 5 000 евро на филм за реклама, а специално за френските филми самото правителство предлага още 5 000. Също така се заплаща увеличаването на копията на самите филми, както и тяхното субтитриране, което е скъп процес.
Специално на фестивала, който се провежда от 6 до 12 май в Пловдив, могат да се гледат някой от съвременните шедьоври на френското кино, като филмите присъстващи в програмата са от всички жанрове. Г-н Форестие препоръча като задължителни за гледане "Брадството на вълците" и "Пианистът". Всеки може да направи това по време на седмицата на френското кино в кино "Европа" в палата номер 5 на Панаирното градче срещу скромните 2 лева за прожекция.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Тежка катастрофа със загинал край Пловдив
Огромен клон се стовари на оживена улица в "Каменица"
Катастрофа в центъра на Пловдив, младеж се натресе в джип
Сигнал: Индийци вече карат автобуси в Пловдив! Не говорят българс...
В Пловдив санкционират за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци...
В Пловдив не се смилиха над Георги Георгиев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).