До Нова година Пловдив ще има нов Археологически музей

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:03 / 24.07.2009
3050
Община Пловдив избра изпълнителя на втория етап от реконструкцията и ремонта на Археологическия музей в Пловдив. Сумата е 480 000 лева без ДДС, дейностите ще бъдат извършени за 6 месеца, изпълнител е фирмата „Бибов и Ко", съобщи изпълняващият длъжността кмет Петко Атанасов. Въпреки финансовата криза, Община Пловдив продължава да изпълнява капиталовата си програма, в която са заложени тези бюджетни средства за ремонта на музея, допълни още Петко Атанасов.

В първия етап от ремонта и реконструкцията, за първи път в 125 годишната си история, Археологическият музей се сдоби с административен корпус, обясни директорът му Костадин Кисьов. До 1930 година сградата е била данъчно агентство и по никакъв начин не е подходяща за музей. Първият етап от реконструкцията изгражда за първи път още фондохранилище и лаборатория за реставрация и консервация, както и лекционна зала.

Вторият етап включва ремонт и укрепване на старата част на сградата, където музеят се помещаваше до момента. С вътрешно преустройство ще бъдат обособени шест експозиционни зали, където ще намерят място Панагюрското съкровище, сребърните и златните находки на тракийските царе от село Дуванлий, както и по-голяма част от стоте хиляди експоната, с които музеят разполага, обясни директорът му Кисьов. Ще бъде изградено и още едно ново фондохранилище, което ще е климатизирано специално за нуждите на музея. По европейските изисквания ще се изгради и тоалетна за инвалиди. Подовите настилки ще бъдат сменени изцяло с гранитни плочи, защото вече са негодни, а носещите зидове ще се укрепват, защото са пропукани от тавана до пода, разказва Константин Кисьов. Подпокривната конструкция също ще се ремонтира изцяло. Музеят ще има и нова система за СОТ - охрана, както и охранителна видеосистема, контролираща новата експозиция. Ще бъдат подновени и укрепени таваните на всичките 6 зали, защото в момента са пред падане. След това ще бъдат разположени новите музейни витрини. Като последен етап ще се направи и подходящо художествено-пространствено оформление.


Виж коментарите (0)

Още по темата (31):
20.03.2011 Търсят истината за статута на Панагюрското съкровище във ВАС
29.12.2010 Около 70 000 души са посетили Археологическия музей от откриването до днес
16.11.2010 Кметът не е анархист, пуска Панагюрското съкровище отвъд океана
16.11.2010 Панагюрското съкровище напусна Пловдив, завърна се в София
18.10.2010 Екскурзоводи от Стария град на помощ в Археологическия
18.10.2010 Голям е напливът на хора, искащи да посетят Археологическия музей
Още новини от Новини от Пловдив:
Гражданка: До гуша ми дойде! Отвратително е!
Нова улица в "Тракия" край строящ се огромен жилищен комплекс
Няма връзка с автогара "Юг"
Два дни до началото на Международен технически панаир 2024
Пловдивчанка: Проклятие е да живееш в този град!
Снимка на странно монтиран климатик в Пловдив тотален хит в мрежа...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).