Долев маха незабавно антените на мобилните оператори от библиотеката

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (14)
11:29 / 15.10.2011
5181
Антените на мобилните оператори, монтирани върху покрива на Народната библиотека "Иван Вазов" трябва да се махнат незабавно, заяви и.д. кмет на Пловдив Александър Долев.
Вчера по негово нареждане беше прекъснато електричество на базовата станция на "Глобул". Сградата на библиотеката е общинска, а договорът за съоръжението е изтекъл. "Ние сме предупредили оператора, че няма да го подновим. Изпратили сме писмо антената да бъде махната в 30-дневен срок, но заповедта не е изпълнена. Затова пристъпваме към изключване на тока", обясни Александър Долев.

Върху покрива на библиотеката има и втора антена - тя е на "Мобилтел". С нея ще се процедира по същия начин, като вече са изтекли 28 дни от предупреждението за премахването й.

"Ако не демонтират съоръжението, ще спрем захранването", заяви Долев. Нови разрешения няма да бъдат издадени, категорично отсече и.д. кмет.

С решение на Общинския съвет още от юни 2009 г. кметът беше задължен да премахне всички електромагнитни излъчватели, ако те се намират в радиус до 300 метра от учебни и лечебни заведения, читалища и библиотеки, детски градини и ясли.

Комисия от експерти, избрана от местния парламент, извърши проверка на всички антени в града и на базата на докладите кметът Славчо Атанасов издаде заповеди до трите оператора ­ "Космо България Мобайл" , "Мобилтел" и "Виваком", за премахването на общо 100 базови станции.

Операторите обжалваха пред Административен съд, който отмени разпореждането. Общината протестира пред Върховния съд. Трите оператора са категорични, че техните съоръжения са монтирани законно, излъчването постоянно се контролира и не надхвърля допустимите норми.

В същото време в общината са подадени безброй сигнали от граждани, които се оплакват, че здравето им се уврежда именно заради огромното количество GSM антени в града.

Източник: в. "Марица"


Виж коментарите (14)

Още по темата (2):
14.11.2010 Долев с ултиматум към мобилните оператори
29.12.2009 Общината готова да търси с пеленгатори вредните излъчватели
Още новини от Новини от Пловдив:
Общинско предприятие търси нови служители
Пловдивчанин: Едва не умрях на пътя, млада двойка ми спаси живота...
Иван Петков ще води листата на БСП в Пловдив, Манол Генов в облас...
В Пловдив изнесоха подробности за опасното вещество, източник на ...
Започна монтажът на светофар на улица "Даме Груев"
Полицията в Пловдив подхвана джигитите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).