Дядо Николай: В този свят ден истинската промяна идва от нас

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
11:58 / 03.03.2013
2033
Продължава тържествения молебен в катедралния храм "Света Богородица" в Пловдив който се отслужва от Пловдивският митрополит Николай. В храма има много граждани, народни представители от всички политически групи, кметът на Пловдив, областният управител, зам.- кметове, както и директорът на пловдивската полиция.

В своето обръщение към събралите се в храма митрополит Николай изтъкна, че всяко едно такова събитие, какъвто е днешният ден, освен да го почетем с фанфари, трябва да се опитаме и да вникнем в него. "Роб е бил българинът пет века, но никога не е бил с поробен дух и винаги се е борел за своето освобождение", изтъкна пловдивският митрополит.

Той припомни подвига на всички участвали в Априлското въстание, както и на руските воини, и български и руски опълченци взели участие в Руско-Турската Освободителна война. "Връх "Шипка" е символ на българската жажда за Свобода и там има едно особено място - "орлово гнездо" където стои здраво и непоклатим христовият кръст", каза в словото си митрополит Николай.

Колко мъдри са били българските опълченци за да изберат за свой символ именно светия кръст, допълни още владиката. В този свят ден много българи се чувстват онеправдани, не свободни и викат за промяна, каза още той. По думите му обаче, истинската промяна идва от нас и вътре в нас. Нравственото усъвършенстване на хората не може без Божията благодат, каза още владиката. Бог показа и в тези дни своята милост към нас и в дни на смут, църковните камбани възвестиха, че България има нов патриарх, каза още митрополит Николай.

В края на своето обръщение към вярващите той пожела Бог да дари здраве, благоденствие, напредък, и душевно спокойствие на българския народ.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (4)

Още по темата (20):
04.03.2013 Тържествен концерт по случай 3 март в СОУ "Св.Св. Кирил и Методий"
04.03.2013 В Баня се проведе рецитал-конкурс "Вяра, героизъм, слава!"
03.03.2013 Здравко Димитров уважи Националния празник заедно с пловдивчани
03.03.2013 Асеновград издигна националното знаме по случай Освобождението
03.03.2013 Хиляди пловдивчани се поклониха пред паметника на руските освободители
03.03.2013 5-метрово знаме от балони закачиха на Централна поща
Още новини от Новини от Пловдив:
Сигнал: Абсолютно безобразие, вече имаме и инцидент тук!
Изнасят данни за развитието на пазара на жилищни имоти в Пловдив
БМВ излетя от кръстовище в Пловдив - няма ни шофьор, ни номера
Днес спират движението по част от пловдивски булевард
Пловдив чества Независимостта на България
Демонстрации на американски автомобили в Пловдив учат как да бъде...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).