Джипитата отказват да ваксинират за хепатит

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
08:15 / 31.08.2006
1039
Общопрактикуващите лекари в кварталите „Столипиново" и „Шекер махала" в Пловдив категорично отказват да ваксинират против хепатит А ромското население там. Те не се чувстват длъжни, тъй като имунизацията не е задължителна и поставянето на ваксината не се плаща от здравната каса. Директорът на РИОКОЗ д-р Ани Егинлиян обаче обясни, че министър Радослав Гайдарски всеки момент ще разпореди със заповед извънредни имунизации.

В „Столипиново" има над 7000 деца и на един лекар се падат средно по около 500 проби за ваксинации. Лекарите смятат, че задачата е непосилна и че това означава да изоставят обслужването на останалите си пациенти. От МЗ обясниха, че на личните лекари ще помагат мобилни екипи от РИОКОЗ.

Ваксинирането ще започне след 20 септември, съобщи шефът на противоепидемичния отдел на МЗ Ангел Кунчев. Спад на случаите може да има в края на октомври, дотогава ще има още заразени. Заболеваемостта от хепатит А в Пловдив продължава да се увеличава. За една седмица са открити 153 болни от жълтеница, от които 99 в Пловдив.
Гайдарски пък обясни, че само за няколко дни от "Столипиново" са изнесени 40 тона боклук. "На места сметта е по 1 метър, може да се влезе не с обувки, а с кокили", поясни той.

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ
Епидемичен взрив от хепатит А е регистриран и сред 6 работещи и живеещи в местностите Чиракмана и Дълбока край Каварна, съобщи МЗ. Двама от заразените са работели за мидената ферма в Дълбока - сервитьорка към ресторанта и шофьор. Болните са отстранени от работа, издирени са всички контактни, други заразени там няма, направена е дезинфекция, обясни Ангел Кунчев. Няма съмнения за продукцията, фермата не е затворена, допълни той. Информацията е на вестник "Сега".

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Полицаи не трепнаха при вида на 40 лева
От последните минути: Нови два инцидента в Пловдив и до Скутаре
Три безплатни събития в Пловдив
Двама са в болница в Пловдив със счупени черепи
Откриха LSD в жилището на млада пловдивчанка
Огромен резил! Вижте какви са ги вършили арестуваният в Пловдив д...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).