ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Един погубен и два разбити живота
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:21 / 14.01.2005Коментари (0)4045
"Присъдата няма да върне убитото момиче, нито разбития живот на двете осъдени, но справедливост трябва да има", заяви при обявяване на решението председателят на съдебния състав Сотир Цацаров. Свити почти една в друга двете 15-годишни момичета се разплакаха. Със сълзи посрещнаха присъдата майката на убитата Цветана Петрова и нейната баба. Двете съкрушени от мъка жени не намериха сили да говорят. Родителите на Антония заявиха, че не са допуснали грешки при възпитанието и не носят вина за постъпката на дъщеря си. Родителите на Мария не дойдоха в залата.
Съдия Сотир Цацаров, който е и председател на Окръжния съд в Пловдив, призна двете съученички за виновни и за отправената от тях закана за убийство. Три дни след като удушили Маги, Мария и Антония разказали на по-малко от тях момиче за извършеното. След това го заплашили с убийство, ако разкаже на някого. За заканата двете ученички получиха по 16 месеца затвор, които обаче се включват в общата им присъда. За кражбата на мобилния телефон на жертвата им бе наложено наказание "Обществено порицание". То ще се изпълни чрез прочитане на присъдата пред техните съученици от СОУ "Братя Миладинови".
По време на процеса, който се водеше при закрити врата, Мария Дръндарова се е опитвала да прехвърли цялата отговорност върху Антония, заяви адвокат Чавдар Петров. До края тя не се е признала за виновна, въпреки направените самопризнания по време на разследването. Според него това е причината Мария да получи по-тежка присъда. Антония Матева признала вината си и изразила съжаление за извършеното. Чавдар Петров определи произнесената присъда за справедлива и обясни, че след разговор с момичето и родителите ще решат дали да обжалват. Защитникът на Мария - адвокат Наум Китанов, бе категоричен, че делото ще продължи и на втора инстанция.
Събраните в разследването доказателства сочат Мария Дръндарова като организатор на убийството. Двете момичета планирали дълго време ликвидирането на приятелката си. Като мотив те сочат факта, че момчетата харесвали повече Маги, а тя се държала надменно с тях и ги злепоставяла. За отключване на агресията причината била и в преживяното през последните месеци. Антония разказала как преди убийството била изнасилена от свои съученици, а Маргарита не се намесила да и помогне. За такъв инцидент няма жалба в полицията, макар да е бил подаден сигнал до прокуратурата. С времето пък Мария все по-трудно понасяла нейното превъзходство.
За първи път двете приятелки опитали да убият съученичката си седмица преди действително да го направят, но в последния момент се отказали. На 5 март 2004 г., в дома на Антония, Маги затворила двете момичета на терасата и неволно затиснала опашката на котето на Антония. Било като детска игра, но това провокирало момичетата. Те нападнали Маги и я ударили по главата с бухалка. В началото я помислили за мъртва. Жертвата обаче се съвзела, започнала борба, при която двете ученички я удушили. Тялото бе открито три дни по-късно до асансьорната шахта. Момичето е било голо, покрито с чаршаф. До тялото бе намерена бутилка със запалителна течност и вестници. По-късно стана ясно, че приятелките на убитата са имали намерение да подпалят трупа."
АДВОКАТИТЕ:
НАУМ КИТАНОВ, ЗАЩИТНИК НА МАРИЯ: Веднага мога да кажа, че ще обжалваме присъдата. Съвсем други неща очаквах и във всеки случай не и тази присъда. Категорично не сме съгласни, че за Мария е доказано обвинението за убийство.
ЧАВДАР ПЕТРОВ, ЗАЩИТНИК НА АНТОНИЯ:
Присъдата е справедлива и в размера на това, което очаквах - от шест и половина години до осем. Извършеното е смесица от отрицателни човешки чувства, с които двете деца не са успели да се справят поради липса на житейски опит. Те са намерили начин за развързване на сложния възел от отрицателни емоции в душите си чрез агресия.
в-к "Монитор"
Родителите на Антония заплакаха. "Вече съм й простил, не го е направила", промълви баща й Крум Матев. "Не присъствахме, защото така решихме. Знаем, че дъщеря ни не е виновна", каза по-късно бащата на Мария Тони Драндаров.
На процеса беше бабата на убитото момиче. "Майка й няма сили да дойде", каза тя преди присъдата.
в-к "Новинар"
Ден преди откриването на тялото - на 8 март м. г., двете момичета признали за убийството пред тяхната приятелка Константина от шести клас. Даже я завели да види трупа. „Ако ни издадеш, и на теб може да се случи същото", предупредили тийнейджърките. Мария и Антония са признати за виновни и по повдигнатото обвинение за закана за убийство на Константина и получиха за това деяние по година и четири месеца затвор. Присъдата се включва в общото им наказание. „Константина не учи вече в училище „Братя Миладинови", аз също се преместих в друго. Една от причините е смъртта на Маги. Така може би по-бързо ще забравим. Много обичаме Маргарита. Когато седнем в заведение, слагаме на масата чаша кафе и запалена цигара за нея пред празния стол", разказва Деси, приятелка и съученичката на Маги. „Когато Антония и Мария излязат от затвора, едва ли ще се променят. Може и по-лоши да станат", смята Деси.
„Маги беше по-добра и човечна, а Антония и Мария префърцунени. Убиха толкова младо момиче и провалиха живота на родителите й. След 9 години ще излязат на свобода, а майката и бащата на Маги цял живот няма да имат спокойствие", убедена е Анелия, единайстокласничка от училище „Братя Миладинови".
„Майката на Маргарита още не може да повярва, че я няма. Когато Маги имаше рожден ден през октомври, отидохме на гроба й. Майка й сложи голяма торта със свещички за 15-ия рожден ден.
Пожелахме си пак да я видим, но няма да се върне...", приглушено говори Деси.
в-к "Труд"
Момичетата ще лежат в отделни килии. Най-важното условие за строгия режим е изолирането на затворничките от останалите. Това заяви директорката на женския затвор в Сливен Маргарита Петрова. Имаме възможност на всяка осъдена на такъв режим да осигурим отделна килия, добави тя. Лежащите при такива условия могат да бъдат наказвани с карцер до 10 дни. При провинение останалите затворнички отиват в наказателна килия най-много за 5 дни. За свижданията и разходките правата на всички затворнички са еднакви.
в-к "Стандарт"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Антикорупционната комисия разследва схема за рекорден заем от ББР
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: