Единствен по рода си часовникар поддържа часовника на "Сахат тепе"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:58 / 06.06.2008
4739
Два пъти в седмицата със специална ръчка се навива механизма, който бие на всеки час камбаната на кулата на Сахат тепе. Това обясни днес Георги Долчилов, който от години поддържа уникалния часовник. Той е единственият в града специалист по подобни часовници. Часовникът бие на всеки час, а в 12 и 24 часа бие по-продължително.

Първият вариант на кулата на Сахат тепе е построена през 1600 година. Сегашната кула, висока 17 метра е строена през 1809 година. До върха се стига по тясна вита стълба, по която може да минава само един човек, и то ако е с нормални габарити. Освен да навива часовника, Георги Долчилов  го поддържа и смазва механизма. Самият часовников механизъм е с размери метър на метър на 50 сантиметра. Той е сравнително нов, а старият е предаден в Етнографския музей.

Георги Долчилов работи на граждански договор към администрацията на район "Централен". В края на предишния мандат администрацията е забравила да актуализира договора му. Това е станало едва наскоро, когато кметицата Райна Петрова се заинтересувала от въпроса с кулата.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Общинско предприятие търси нови служители
Пловдивчанин: Едва не умрях на пътя, млада двойка ми спаси живота...
Иван Петков ще води листата на БСП в Пловдив, Манол Генов в облас...
В Пловдив изнесоха подробности за опасното вещество, източник на ...
Започна монтажът на светофар на улица "Даме Груев"
Полицията в Пловдив подхвана джигитите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).