Една алтернативна версия за пожара в Цалапица

Автор: Георги Кирилов
Коментари (1)
12:30
1614
Преди седмица два привидно несвързани пожара обгазиха Пловдив. Това обаче не бяха традиционните пожари, възникващи в кв. "Столипиново“ от горене на кабели и гуми. Горя дворът на ОП "Чистота“. Точно предприятието, което трябва да се грижи за чистотата и за чистия въздух в града ни.

Официално до днес не бяхме чули какви са причините за тези пожари. Неофициално обаче в града се коментира една доста правдоподобна версия, която си струва да бъде проверена. Именно нея официализираме сега с цялата ѝ условност.

Версията на заместник-кмета Иван Стоянов, изложена пред медиите, е, че на камерите в ОП "Чистота“ се вижда човек. Това, което свободно обаче се коментира в предприятието, е, че човекът е служител на ОП "Чистота“ и е изпитвал нормалната човешка необходимост да отиде до тоалетна. В базата на ОП "Чистота“ се инвестираха над 4 млн. лева през последния мандат, но се оказва, че основни нужди на служителите не могат да бъдат удовлетворени. И като няма къде, това се случва в периметъра на струпаните отпадъци. Цялата работа накрая завършва с хвърлен фас.

Това е сравнително лесно проверимо, записите от камерите са налични. Възникват обаче няколко въпроса. Има ли лицензирана площадка за събиране на горими отпадъци в ОП "Чистота“? Кога е издадено разрешителното? За какъв вид и обем отпадъци става въпрос? Как се осигурява охраната и съхранението им? Колко е разрешеният престой преди депонирането им на сметище? Как се извършва обучението по охрана на труда?

Въпросите са сериозни и директорът Десислава Георгиева и ресорният заместник-кмет Иван Стоянов дължат отговори.

"Цалапица“. Отново версията на заместник-кмета Иван Стоянов е, че е "преминал летящ горящ обект над билото на депото и пада вътре“. Трябва да е било комета, друг обект не би имал такива способности. От "Чистота“ показаха запис на "запалването“, но това, което се вижда, че лети, по-скоро прилича на летящо насекомо, снимано от камера в нощен режим, освен това траекторията на полета не съвпада много с версията на институцията. Има обаче и алтернативна версия, която също се коментира под сурдинка. А тя е, че в паниката си представители на общината извозват загасените отпадъци на депото в с. Цалапица. Но както и може да се предполага, останал въглен разпалва пожара и там.

Хронологично тук има пълно съвпадение на тази последователност. Пожарът в ОП "Чистота“ е на 11-ти, а в депото в с. Цалапица е на 12-ти октомври през нощта.

Лесно може да се провери къде са закарани отпадъците от пожара в базата на ОП "Чистота“. Ако са на депото в с. Цалапица – то това е поредното нарушение. То е само за битови отпадъци.

Това е версия, която не бива да бъде пренебрегвана. Пловдивчани трябва да знаят истината за това как се управлява градът и как управниците пазят живота и здравето ни.

Надяваме се на аргументирано опровержение, иначе оставките биха били най-малкото. Очакваме официален отговор на всички поставени от нас въпроси.

Виж коментарите (1)

Още по темата (39):
16.10.2024 Иван Стоянов: Пожарите в "Чистота" и сметището в Цалапица са умишлени
12.10.2024 Пожарът в депото за отпадъци в Цалапица е напълно потушен
12.10.2024 Включват допълнителната техника за пълното потушаване на пожара в Цалапица
12.10.2024 Измерват качеството на въздуха в Пловдив след пожара на сметището в
Цалапица
12.10.2024 Пожарът на сметището в Цалапица е локализиран, но предупрежденията остават
12.10.2024 Затваряйте прозорците! Сметището в Цалапица пак гори
Още новини от Новини от Пловдив:
Пожарната излезе с информация за черния дим край Околовръстното
Голям пожар до Пловдив, димът достигна Околовръстното!
20-годишен унижи приятелката си по ужасен начин на улица в Пловди...
Огромна радост за музикалните фенове у нас, в Пловдив идват велик...
Млад велинградчанин би с юмруци в лицето шофьор на пъпа на Пловди...
Такси блъсна жена на знаково място в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).