Тученицата е богата на хранителни вещества, известна е още от древността у нас повече като плевел, отколкото като съставна част на ястията. Съдържа омега-3 мастни киселини - α-линоленова киселина, витамините В, С, А, Е, има високо каротеноидно съдържание, включитнелно бета каротен. Освен това е богата на калций, калий, фолати, литий, мелатонин, а заради високото съдържание на магнезий, повече от всяко друго листно растение, тученицата е полезна за укрепване на сърцето, за превенция на аритмия и засилва имунната система и така влияе благоприятно на пациенти с онкологични заболявания. Тя може да бъде и средство за успокояване на мигрената и мускулното напрежение. Учените установили, че екстракт от тученица влияе благоприятно върху дейността на белите дробове.
Лимитирани клинични изпитвания доказват, че 5% воден екстракт на тученица в количество 0.25 mL/kg живо тегло действа бронхоразширяващо, а 5 g смлени семена 2 пъти на ден за 8 седмици подобрявават състоянието при диабет тип 2. 235 mg етанолов екстракт на тученица на ден се използва при кожни лишеи.
Подходящи за консумация са както листата, така и стеблата на тученицата, най-добре сурови, под формата на салати самостоятелно или в комбинация с други зеленчуци или плодове. От нея могат да се приготвят салати, супи, основни ястия с или без месо, различни тестени изделия като баници, пити и др. Рецепти, използващи тученица, са особено популярни в села в Родопите.
Проучването се прави в годината, в която УХТ чества 60-годишния си юбилей. То е по проект, финансиран по Седма Рамкова програма на ЕС, в който участват 13 страни, BASEFood "Устойчиво използване на биологичноактивни вещества в традиционни ястия на страни от Черноморския басейн", каза проф. Йорданка Алексиева. В рамките на проекта бяха изследвани региони в страната и записани традиционни български ястия, използващи растителни продукти богати на биологично-активни компоненти.