ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Екип на УХТ установи: За 8 седмици тученицата рязко снижава кръвната захар
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:37 / 06.10.2013Коментари (5)5860
©
Учени от Университета по хранителни технологии в Пловдив доказаха, че българското растение тученица може да се ползва като профилактично средство срещу диабет от втори тип, артрит, рак, сърдечно-съдови заболявания, главоболие, кашлица и помага дори при изгаряния. Екипът от експерти, в който участват и студенти, под ръководството на декана на Стопанския факултет проф. Йорданка Алексиева са установили с лабораторни проучвания полезните свойства на растението.

Тученицата е богата на хранителни вещества, известна е още от древността у нас повече като плевел, отколкото като съставна част на ястията. Съдържа омега-3 мастни киселини - α-линоленова киселина, витамините В, С, А, Е, има високо каротеноидно съдържание, включитнелно бета каротен. Освен това е богата на калций, калий, фолати, литий, мелатонин, а заради високото съдържание на магнезий, повече от всяко друго листно растение, тученицата е полезна за укрепване на сърцето, за превенция на аритмия и засилва имунната система и така влияе благоприятно на пациенти с онкологични заболявания. Тя може да бъде и средство за успокояване на мигрената и мускулното напрежение. Учените установили, че екстракт от тученица влияе благоприятно върху дейността на белите дробове.

Лимитирани клинични изпитвания доказват, че 5% воден екстракт на тученица в количество 0.25 mL/kg живо тегло действа бронхоразширяващо, а 5 g смлени семена 2 пъти на ден за 8 седмици подобрявават състоянието при диабет тип 2. 235 mg етанолов екстракт на тученица на ден се използва при кожни лишеи.

Подходящи за консумация са както листата, така и стеблата на тученицата, най-добре сурови, под формата на салати самостоятелно или в комбинация с други зеленчуци или плодове. От нея могат да се приготвят салати, супи, основни ястия с или без месо, различни тестени изделия като баници, пити и др. Рецепти, използващи тученица, са особено популярни в села в Родопите.

Проучването се прави в годината, в която УХТ чества 60-годишния си юбилей. То е по проект, финансиран по Седма Рамкова програма на ЕС, в който участват 13 страни, BASEFood "Устойчиво използване на биологичноактивни вещества в традиционни ястия на страни от Черноморския басейн", каза проф. Йорданка Алексиева. В рамките на проекта бяха изследвани региони в страната и записани традиционни български ястия, използващи растителни продукти богати на биологично-активни компоненти.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 06.10.2013 г.
0
 
 
И къде да я намерим ?
на 06.10.2013 г.
+4
 
 
Браво.Много хубава статия. Ето че мога да похваля екипа когато е нужно. Много по-добре е да чета такива материали отколкото ежедневните "Наглец паркира на зебра" "Пешев иска светофар на митницата","Рейс № 7 закъсня с 10 минути и Даскалова закъсня за работа".Браво още веднъж и свалям текста на хартия.
+5
 
 
поучителна статия и интересен коментар.
Aнонимен
на 06.10.2013 г.
+7
 
 
Браво! Хубаво е да се четат такива новини и поздравления за екипа! Само се чудя, защо не са получили до сега нито една похвала, а статии за футболните глупости се четат като топъл хляб и се коментират постоянно?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: