Ексклузивно: Кметът на Пловдив подписа споразумението за имотите на НКЖИ и БДЖ

Автор: Диана Бикова
Коментари (1)
12:33 / 15.04.2024
9441
Кметът на Пловдив Костадин Димитров подписа споразумението за взаимодействие с НКЖИ за прехвърляне на имоти от държавната компания в полза на община Пловдив, научи Plovdiv24.bg.

Допълнителното споразумение е гласувано на 7 март 2023 г. от пловдивския Общински съвет. В него е записано, че НКЖИ ще съдейства община Пловдив да получи 38 декара държавни имоти. Част от тях са собственост на железопътната компания, а друга част - на превозната фирма БДЖ. Срещу това НКЖИ получава 8 декара общинска земя за реализация на проекта за модернизация на жп ареал Пловдив. 

В списъка с имотите фигурира глухата линия покрай ул. "Поручик Въльо Стефов" в район "Южен". Имотът под жп линията участва в план от 1950 година, разработван през 1980 година,  за развръзки на Пловдив, част от които е и тази улица. Този път, през ул. "Поручик Въльо Стефов", след като се направи, излиза чак на светофара на митницата и така изкарва движението почти от началото на "Коматевско шосе", коментира бившият кмет на района Костадин Язов.

Другият важен държавен имот, който пряко касае община Пловдив, е собственост на "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД. Той е с площ около 7 дка от общо 8053,188 кв. м. Територията попада в частта, определена за изграждане на т. нар. "ухо" при изхода на пробива под централна гара в посока към бул. "Македония". 

"Подписването на това споразумение е част от условията, които поставихме, за да се пристъпи към реконструкцията на Бетонния мост. До края на месеца ще издадем строително разрешение" - каза заместник-кметът на Пловдив инж. Тошо Пашов

По проект пробивът излиза до магазин "Билла", минава под ул. "Кукуш" и излиза зад стадион "Тодор Диев". След това се прави "ухо", пътят се качва на "Кукуш" и продължава над пробива към ул. "Македония".

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)

Още по темата (335):
17.10.2024 Кметът на Пловдив: За три дни решихме голям проблем
14.10.2024 Борисов пое ангажимент да реши дребен проблем, причиняващ огромни щети на Пловдив
14.10.2024 Гъста мъгла около възстановяването на жп линиите под Бетонния мост
05.10.2024 Без влакове през Централна гара поне до края на месеца
26.09.2024 Съединиха двата края на новия Бетонен мост!
26.09.2024 Започна монтажът на ригелите, които ще свързват двете страни на Бетонния
мост
Още новини от Новини от Пловдив:
Талантливо момиче от Пловдив е сред победителите в националния ко...
Посочиха смущаващ факт покрай трагедията със загиналите край "Гра...
Кметът на Пловдив: За три дни решихме голям проблем
Успешна японска компания инвестира 60 млн. лв. в завод край Пловд...
Изтърбушиха бившия White Bar на Главната
Умъртвиха 900 птици в Пловдивско заради огнище на птичи грип


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).