Експерт каза за радиоактивния изотоп: Има ли опасност за населението в Пловдивско?

Автор: Ивет Калчишкова
Коментари (0)
07:55
2460
"Няма опасност за населението. Металните пластини имат положената им отгоре боя и съдържат радиоактивен изотоп америций 241. Това е изотоп, използван за индустриално приложение, свързано с елиминирането на статично електричество. 

При полеви измервани с уреди е установено, че стойностите надвишават 430 пъти нормата на естествения гама фонд на територията на България. Излъчването е измерено в малък периметър около пластините. На разстояние под 1 метър от тях радиационния фонд е нормален. Те не са оръжеен ядрен материал. 

Той би могъл да намери приложение при така наречената "мръстна бомба". Предприети са действия за обезопасяване на районите, където са намерени материалите и където са се съхранявани радиоактивните материали.", сподели пред репортер на Plovdiv24.bg Пламен Тончев, председател на Държавна агенция "Национална сигурност.

На брифинг на Окръжна прокуратура Пловдив, МВР и ДАНС, стана ясно, че задържаните за 72 часа мъже са вече с повдигнати обвинения и близките дни ще бъде разгледана мярката им за неотклонение. 

Законът предвижда наказание до 5 години лишаване от свобода, защото престъплението е тежко умишлено с висока степен на обществена опасност. 

Притежанието на конкретните плочки е забранено. 

Представителят на държавното обвинение Славена Костова отрече двамата задържани мъже на 61 и 63 години да са братя, но са криминално проявени, реабилитирани.

"Не е инцидентна престъпна дейност, а е трайно предлагане на плочките на много лица. Няма как да кажем как са се сдобили с плочките", посочиха от Прокуратурата.

Лицата са държали конкретните плочки с цел продажба. 

"В ден, когато са заловени, те са търсили евентуален купувач за плочките. Сумата за една плочка е била около 5000 евро. "

Разследващите категоризираха случаят, като прецедентен за България.

Припомняме, че на територията на Пловдив, в Карлово, Първенец и Калековец са извършени шест претърсвания и изземвания в жилища и автомобили на трима мъже, както и обиски.

В лек автомобил "Ситроен" на Околовръстното шосе на Пловдив са намерени 44 плочки, за които се установи, че са източник на йонизиращи лъчения и представляват изотоп на америций 241.

Във вилната зона на Карлово са открити 35 броя изотоп на америций 241, в Първенец - 1 плочка, също изотоп на америций 241 или всичко 80 плочки, чието държане е забранено и опасно за здравето на хората.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (3):
20.09.2024 В Пловдив изнесоха подробности за опасното вещество, източник на йонизиращо лъчение
20.09.2024 В Пловдив ще говорят за опасното вещество, източник на йонизиращо лъчение
20.09.2024 Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
Още новини от Новини от Пловдив:
Гъст черен дим в Пловдив, два екипа на пожарната са на място
Масово глобяват пловдивчани
Нова придобивка за близо 120 000 лева за район "Тракия"
Битката на Денис срещу коварното заболяване продължава, даряват о...
Пловдив се включва в "Общата молитва за мир"
Днес затварят за движение булевард в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).