ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Експертният съвет отново ще разгледа проекта за Марково тепе
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:41 / 29.03.2005Коментари (5)659
©
Идейния проект на арх. Ст. Христов за Многофункционален комплекс Марково тепе ще бъде сред темите, които ще разглежда Експертният съвет по устройство на територията на редовното си заседание на 30 март, съобщи пресслужбата на Община Пловдив.
Вж още: Зелена светлина за проекта на многофункционална сграда на Марково тепе







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 30.03.2005 г.
0
 
 
purvite 2 komentara sa na klakiori??? ili prosto PR????
Aнонимен
на 29.03.2005 г.
0
 
 
Сам си противоречиш и не се усещаш, че самият ти се изказваш като провинциалист.
нели с,
на 29.03.2005 г.
0
 
 
ама по голям хаус в строителството,което е и във момента в Б-я няма никъде.с това мога да ви увера.
особенно в Пловдив и край черноморието.строят набързо,без да могат да вдишат жилищата,без тераси ито ако има такива можеш само носа да си покажиш.за съжаление е такова в Б-я.
Пловдивчански
на 29.03.2005 г.
0
 
 
Няма нищо по-скъпо като например тунел или пътен възел, което да не е финансирано от държавата. Състоянието на река Марица, която е в герба на града, е позор за всеки пловдивчанин. Наместо да се вложат пари за реката градските тъпанари построиха гребен канал, който се използва 2/3 пъти за международни състезания и с това приключи функцията му. Още по-жалка е най-новата история на града. Единствените архитектурни чудеса, на които се оказаха способни сегашните градски първенци са тенекиената грозотия, наречена с гръмкото име покрит мост и някое друго ориенталско-мангалско пазарче като това на улица Младежка. ЗАТОВА ПЪК С ЛЕКОТА ОТХВЪРЛИХА ИДЕЯТА ЗА СТРОЕЖ НА НАЙ-ВИСОКИТЕ СГРАДИ НА БАЛКАНИТЕ. Просто техните провинциални умове не успяха да проумеят какво означава уникална сграда, която да обогати архитектурното наследство с архитектурата на съвремието. Преди много пътувах. Всеки от най-атрактивните градове в света - напр. Венеция, Лондон, Париж и т.н. е бил някога най-великия за своето съвремие и е носил, диктувал е белезите на това съвремие. Такива градове сега са Ню Йорк, Чикаго, Бразилия, Сау Паулу, Токио и т.н. Но дори да вземем Европа - нима Париж или Лондон, Франкфурт или Берлин, Мадрид, Амстердам или кой да е по-голям град се е отказаха от високи сгради. Та това е престиж, обогатяване на и без това много богатата на забележителности градска среда. Тези градове са 100 пъти по интересни от Пловдив, но не се отказват да се развиват. Единствено в ЦЕНТЪРА на Рим е забранено ново строителство, а във Флоренция не може да се строи по-високо от пет етажа. Само дето и двата града са около 5000 пъти по-красиви и имат поне 50000 пъти повече архитектурни забележителности. Поведението на нашите градски първенци и техните съветници-архитекти е безотговорно към древен град като Пловдив. Те просто приведоха нещата в обема на своя провинциален кригозор - новия проект е точно това, което се харесва на селянина, без да го натоварва много-много психически - малко бетон, цветни стъкла, мраморче тук и там, един осъвременен вариант на партиен дом от 80 години на миналия век. Нещо ТИПИЧНО, което може да го видиш във ВСЕКИ ОБЛАСТЕН ГРАД, например в Хасково, нещо от КОЕТО НИКОЙ НЯМА НУЖДА - МНОГОФУНКЦИОНАЛНА СГРАДА - ТОВА СА ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ. Едно нещо също стана пределно ясно - не трябва да се дава никога и по никакъв повод на архитекти да определят смисъла на една инвестиция. В още по-голяма степен посредствени градски съветници и кметове трябва да взимат и прокарват решения, с които се нанася вреда на велик град като Пловдив.
Пловдивчански
на 29.03.2005 г.
0
 
 
Пловдивските общински съветници начало с кмета са селяндури от класа. Те са първите градски първенци в света, отказали да разрешат строежа на много скъпи, красиви, униникални сгради с данни на истински небостъргачи. Формално имат право - предприемача Съриев се задължи да построи нещо по обществен проект спечелил конкурс. Но защо след като се предлага нещо значително по-добро, за което селяндурите общински съветници и кмета въобще не са се осмелявали и да мечтаят, камо ли пък да обявят конкурс с подобна тема, не успяха да реагират като истински ИНТЕЛИГЕНТНИ, НАЧЕТЕНИ И УМНИ градски първенци и да признаят най-малко правото на преразглеждане на стари решения. По повод на идеята на предприемача "видните" пловдивски архитекти направиха такъв обстрел с лайна и злобни коментари, изговориха такъв порой от глупости като например, че небостъргачите ще засенчат тепетата, че просто не можех да повярвам колко е посредствен елита на родния ми град. При това имаше не просто глупави, а ИЗКЛЮЧИТЕЛНО глупави предложения небостъргачи да се строят на края на града - някъде предполагам в Столипиново, Тракия, Смирненски или някой друг квартал с прекрасна архитектурна и градска среда. Пловдив е град, в който именно посредствени архитекти и градоначланици са определяли облика на града в последните 60 години. Ето затова Пловдив е един безкрайно объркан град със съсипана инфраструктура, грозна модерна архитектура, огромни булеварди на места с ниска натовареност на движението и безброй много "тесни" места на много по-важни и основни пътни трасета, който възпрепятстват движението. Единствения град в Европа, в който има жп-прелези с бариери, на които се чака влак,
пак е Пловдив. Единствения принос на това насрано поколение е, че поне не са рушили старите сгради и квартали, а са се погрижили да бъдат запазени и съхранени. В градоустройствено отношение Пловдив е един тотален хаос, грандоманщина, комплекси, пълна липса на системно развитие на града, пълна липса на добри намерения и парично покритие, безброй започнати и недовършени неща.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: