Екваториална Гвинея търси чрез Пловдив приятели по света

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:52 / 24.07.2009
1837
Голяма делегация от Малабо, столицата на централноафриканската Република Екваториална Гвинея, водена от кмета Колома Мбенгоно, пристигна в Пловдив по официална покана на Славчо Атанасов  и беше приета от изпълняващия длъжността кмет Петко Атанасов, предаде репортер на Plovdiv24.bg. В състава й са включени ректори на университети, представители на здравеопазването и на Търговската камара на земеделието.

"Още преди месец бях упълномощен от името на общината и в Малабо подписахме с госпожа Мбенгоно харта за побратимяване на двата града", съобщи общинският съветник Венцислав Кисьов.

След драматичната си история Екваториална Гвинея търси приятели по света. След 200 години испанско колониално господство, от което след народно-освободително движение получава пълна независимост през 1968, последвала диктатура, съпътствана с абсолютен икономически застой. Едва след 1979 г.започва съвременното развитие на страната, разположена върху 28 050 кв. км около Гвинейския залив и наброяваща около 1 095 000 жители.

Доскоро една от най-бедните африкански страни, сега тя е сред първенците по брутен вътрешен продукт, който за 2006 г. е 16 666 долара на глава от населението. От 2007 г. държавата, която дотогава е произвеждала предимно въглеводород, решава да разнообрази своята икономика и да развива финансите, обслужването, земеделието, туризма, строителството.

"Търсим партньори за нашето развитие. Обикновено западните медии ни представят по съвсем различен начин от действителността. Предполагаме, че не е от корист, а от незнание. Ние се отваряме за света. Искаме да ни опознаят. Търсим приятели и разчитаме за това на Пловдив", отбеляза г-жа Мбенгоно и увери, че в момента нейната страна е сред най-апетитните места за инвестиране, от което може да се възползва пловдивският бизнес. 

За разлика от повечето африкански страни, Екваториална Гвинея не получава помощи, а сама финансира своето развитие. Нейни младежи да учат в Пловдив и да заимстват от най-добрия му опит е една от най-близките цели на бъдещото сътрудничество.

Днес ще се проведат разговори с ръководствата на Аграрния университет и Университета за хранителни технологии за подписване на договор за съвместни дейности. Утре гостите ще разгледат Пловдив.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Гражданка: До гуша ми дойде! Отвратително е!
Нова улица в "Тракия" край строящ се огромен жилищен комплекс
Няма връзка с автогара "Юг"
Два дни до началото на Международен технически панаир 2024
Пловдивчанка: Проклятие е да живееш в този град!
Снимка на странно монтиран климатик в Пловдив тотален хит в мрежа...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).