Екзотични ястия на първия национален кулинарен конкурс
Екзотични ястия приготвиха майсторите готвачи в първия кръг на Националния кулинарен конкурс. Неговият дебют бе на 15 май в панаирния комплекс в Пловдив. Участват 12 отбора от реномирани ресторанти в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Созопол и други градове.
Предпочетените предястия, които сътвориха кулинарите, са от патешки езичета, гъши дроб, заешко филе, филе от пуйка с медена глазура, тартар от черноморска акула, сьомга, риба тон, пълнена равиола и т.н. Сред основните ястия са печен глиган, филе от патица, рулца от пангасиус и сьомга, агнешки стек, заек, дори и змия в японски омлет. Цялото конкурсно меню, което трябва да бъде готово за 2 часа, включва и десерт.
Деветчленно жури оценява организацията на работа, вида на ястията и техния вкус. Водещ на кулинарното шоу е Ути Бъчваров.
Най-добрите готвачи на България са тук, заяви в приветствието си към участниците Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив, с чието съдействие се провежда конкурса. Негов организатор е Българската асоциация на професионалните готвачи, която вече е пълноправен член на Световната асоциация на готвачите.
На 16 май от 11 часа състезанието ще продължат шестте отбора с най-добри резултати. Вторият кръг се нарича "Черна кутия", защото състезателите ще научат с какви продукти разполагат 15 минути преди старта. В 14 часа ще бъдат обявени резултатите. Отборът победител ще замине на Кулинарната олимпиада в Германия, където България участва за първи път. Международен панаир Пловдив ще награди победителите с 1000 лева.Презентация на карвинг - изкуството да се правят аранжировки от плодове и зеленчуци, е предвидена също за 16 май от 9.30 до 10.30 ч в палата 18 на панаирния комплекс, където се провежда кулинарното шоу.