ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Елена Башкирова е първата международна звезда, която ще свири на новия пловдивски роял Steinway
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:36 / 01.06.2024Коментари (0)1543
©
На 16 юни в Пловдив предстои гастрола на забележителната пианистка със световна известност Елена Башкирова. Събитието е от 12.00 часа – матине на сцената на ДК "Борис Христов“. Оказва се, че тя ще бъде първата голяма знаменитост на класическата музика, която ще свири на новия пловдивски роял Steinway, намиращ се в Дома на културата "Борис Христов“, собственост на Пловдивската опера.

Вече повече от година градът се гордее с ценната придобивка, която дава отлични възможности за гостуване на световни майстори на клавирното изкуство. В края на 2022 година Държавна опера Пловдив се сдоби с концертния инструмент от най-висок клас Гранд (D 274), доставен у нас директно от фабриката за пиана Steinway & Sons в Хамбург. Роялът бе подбран тогава лично от брилянтния наш пианист проф. Людмил Ангелов, а до момента на него са имали привилегията да изнесат концерти талантливите млади музиканти Емануил Иванов, Иван Дончев, Симеон Гошев и Ивайло Василев, лауреат на Националния конкурс "Кантус Фирмус“.

Елена Башкирова пристига у нас за концерт с Оркестър "Кантус Фирмус“ от програмата на "Европейски музикален фестивал“ – Пловдив. Тя и музикантите от ансамбъла ще изпълнят стилна моцартова програма под диригентството на маестро Георги Димитров: Дивертименто в ре мажор, Концерт за пиано и оркестър №13 и Симфония №36 "Линц“.

Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив като част от Културния календар на града и в партньорство с Пловдивската опера. Билетите са в продажба на Ticketsbg.com и в мрежата на Eventim, както и на билетните каси в Пловдив: пл. "Стефан Стамболов“ №1, ул. "Цар Ивайло“ №2 и ул. "Райко Даскалов“ №1.

Родена в семейството на големия руски клавирен педагог Дмитрий Башкиров, животът на Елена винаги е бил свързан с музиката. Още от детството тя научава ценни уроци, които й дават възможност да израсне като една от най-големите съвременни клавирни изпълнителки. В интервю по повод идването си у нас тя споделя, че сред важните неща, научени от нейния баща е как да постигне звукоизвличането на инструмента.

"Звукът се превръща във физическо явление, но не физическата му същност е важна“, казва прочутата пианистка. "Водещото е умът – или представата за звука в ума. Преди да засвирим, е важно винаги да си представяме какъв звук искаме да произведем. Да усетим как звукът преминава през тялото, от главата до петите. Важното е да позволим на звука да премине от ума до сърцето и чак след това до ръцете ни. Въпросът не е в това как да поставим пръстите върху клавишите, защото всеки инструмент има различни клавиши, а всеки човек – различни пръсти. Истинският ключ е да си представим характера на звука – дали е вокален (да фразираме все едно пеем), дали е по-близо до звука на струнен инструмент, или пък до този на дървените духови“, подчертава Башкирова.

В края на 70-те години на ХХ в. Елена Башкирова успява да напусне СССР заедно с първия си съпруг Гидон Кремер. Пианистката определя този момент от живота си като смела стъпка, чиито последствия тя не е могла да осъзнае веднага. Властите забраняват на родителите й да пътуват в продължение на осем години и едва след идването на власт на Михаил Горбачов, режимът е облекчен и отношението към семейството й се променя.

Друг ключов момент от живота на Елена Башкирова е срещата със забележителния музикант Даниел Баренбойм, с когото вече няколко десетилетия са семейство. Те се запознават много млади и първоначално ги свързва само приятелство. По-късно стават семейство, в което се израстват синовете им Дейвид Артър и Майкъл, които също се занимават с музика.

А сега, след толкова много години, медиите ги наричат семейството, което свири заедно, макар по-големият от синовете им да се насочва към електронната музика и поп продукции. Малкият им син Майкъл започва да свири на различни инструменти още от ранна възраст – първо на пиано, а след това продължава с цигулка. Без родителите му да са планирали това, той развива своя талант и става цигулар в прочутия оркестър "West-Eastern Divan“, създаден от неговия баща.

"Той свири прекрасно, свири на цигулка, а също и на виола“, казва Елена Башкирова за него. "Винаги ми харесва да си партнирам с него. Въпреки че свиря с някои от най-великите музиканти в света, той често ми липсва като камерен партньор. Много съм щастлива, когато той е наблизо“, споделя пианистката.

Елена Башкирова, чийто репертоар обхваща творби от класиката до музика на ХХ-ти век, е редовен гост-солист на известни оркестри по света и има дългогодишно творческо сътрудничество с музиканти като Семьон Бичков, Лорънс Фостър, Карл-Хайнц Щефенс и много други. През 1998 година тя основава Йерусалимския международен фестивал за камерна музика, на който е артистичен директор и до момента. Фестивалът се провежда всяка година през септември и е важна част от културния живот на Израел, обединявайки изключителни солисти от световните сцени. От 2012 г.  ежегодно в Еврейския музей в Берлин се провежда партньорски фестивал на този в Йерусалим, който също добива широка популярност.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция "Наглец" на Plovdiv24.bg срещу неправилното паркиране
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Електронно таксуване в градския транспорт
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: