Елена Божинова: Нещата в тази държава са извън всякакъв контрол

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
14:33
4158
Интервю за предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" с археолога Елена Божинова, за завещаната археология и новото строителство в Пловдив, гордост, или мъка за пловдивчани.

Първо ще ви попитам, г-жо Божинова, има ли нещо ново от Скутаре от работата ви в лабораторни условия вече, или всичко сте казали? 

Не, за съжаление нямаме с какво да се похвалим. В интерес на истината доста бяхме ангажирани лятото и не сме имали време да седнем в офиса. Още повече в момента се подготвяме за една конференция – ще представим резултати от нашите проучвания.

Конференцията е в следващата седмица и в момента ни е много, много напечено, съжалявам за израза, с подготвянето на доклада. В Абдера ще е конференцията и тя е за Римска и Късноантична Тракия, всъщност ще представям резултати от проучвания и регистрираните обекти в района на Пловдив. 

Тук постоянно се обсъжда една тема за спасителните разкопки в градски условия, понеже знам, че Вие сте и специалист по това. Говори се, че едва ли не инвеститорите, като почнат да строят, предпочитат да зарият това, което са открили, ако има, защото са прекалено много спънките от НИНКН към Министерство на културата.

Какво да ви кажа, всякакви хора има. Има и по-коректни инвеститори, има и некоректни – има хора, които предпочитат да са прецизни. Това е както има бизнесмени, които предпочитат да си платят данъците и да са коректни към държавата, има такива, които предпочитат да работят в сивия сектор. Същото е, същите тези хора се отнасят по този начин и към археологията.

Отговорно, или безотговорно.

Да. Дали ще преценят да бъдат коректни и и не искат проблеми, нещата да са както е по законов ред, или ще се опитат да шмекеруват – всякакви хора има.

Дали законът ни не е такъв тромав, че да спъва пък тяхната работа? 

Да ви кажа – не. Малко се преувеличават спънките на археологията и по-често това се налага, тъй като много често, особено такива обществени проекти, където има забавяне, и има ли археология, почти винаги изпълнителите си измиват ръцете с археологията, тъй като се носи една нагласа в обществото, че стигне ли се до археология – край, нещата се забавят. Всъщност, ние не забавяме толкова работата, освен факта, че те трябва да платят за археологическото проучване и ги забавяме известен период. Но безкрайно много са примерите, където вече кооперациите, къщите, пътищата са построени и са влезли в експлоатация, след археологическата проучване. Така че по-скоро е една градска легенда това.

Мисълта ми беше друга - дали пък наистина НИНКН към Министерство на културата не забавя действително?

Факт е, че процедурно нещата се бавят повече, отколкото самата изпълнение, но това не е само по отношение на археологията.

А защо е така? Как си го обяснявате вие?

Ще ви обясня: в една ситуация, където на един обект има археология, идва инвеститорът при нас, в музея, сключва договор с нас, ние веднага пристъпваме, почти никога не бавим, веднага се пристъпва към археологическо проучване. В рамките на месец-два, зависи от големината на обекта, но не повече от два месеца обектът е проучен археологически. След това обаче трябва да дойде комисия. Значи, за да се приеме, че археологическото проучване е приключило и да се освободи теренът за реализация на инвестиционното намерение, трябва да се освободи от комисия на Министерството на културата.

Тази комисия до седмица-две да речем, максимум три след края на разкопките пристига, изготвя протокол. Но този протокол не влиза в сила докато не го подпише министър, или съответно ресорен зам.-министър, което вече отнема минимум около месец. И тогава вече си правите сметка, че всъщност археологическото проучване, което е приключило за месец или два, още толкова след това минава докато теренът се освободи чисто документално.

Но това не е само по отношение на археологията. От моя опит е, като виждам строителите колко време чакат за едно строително разрешение, колко време чакат за съгласуване на проект, колко време чакат да речем дори за електрификация на един обект – в никакъв случай това време бюрократично не е по-малко от това, което чакат за освобождаване на археологията.

Просто цялата ни система в държавата, но не е само в нашата държава, по принцип нещата вървят бавно, тъй като трябва да са коректни, трябва да се провери всеки един обект изряден ли е, точен ли е. Отговорните хора, които слагат подписа си, не са толкова много, и съответно това нещо отнема време. Но в никакъв случай не е повече, пак ви казвам, колкото за почти всички останали стъпки, които чакат.

Да, но понеже в Пловдив е прекалено много археологията и някак си ни дотежава като че ли когато нещата се бавят така.

Ами как да ви кажа, винаги има хора, на които ще са им много данъците, които ще им е тромава системата, и такива, които знаят, че системата е такава, съобразяват се с нея и си ги планират нещата съгласно нея. Тъй че малко е въпрос на отношение – когато искаме някой да ни е виновен и някой друг да е причината, че не се изпълнени нещата в срок, винаги ще намерим такива.

Да, права сте! Така е по принцип, но понеже всички много се ядосваме най-вече на  Националния институт по недвижимо културно наследство, и затова исках натам да ви да бутна, да кажете има ли нещо, което е по тяхна причина.

Ами да ви кажа, ето, ние примерно кандидатстваме, понеже археологическите проучвания са два вида: едните са спасителни, другите са така наречените редовни проучвания. Т.е. когато ние проучваме един обект поради нашия научен интерес, а не защото се налага да се проучва. Финансирането на тия проекти става чрез кандидатстване с проекти. Има сесия в Министерство на културата, където финансират тези проекти – избират кои проекти са най-научно издържани и ги финансират. Все още не е дошло финансирането за тази година – вече сме октомври месец, разбирате ли. Т.е ние тепърва чакаме парите да дойдат, за да може да излезем на терен, да си свършим работата, скоро ще започне дъждовният сезон.

Нас също ни спъва тази бюрокрация, недоволстваме и се опитваме да го решим. Но самите вие виждате как да се промени ситуацията, че ние от няколко години нямаме редовни правителства? Нещата са толкова извън всякакъв контрол в тази държава вече.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4):
08.09.2024 Редки находки откриха археолози при разкопки край Пловдив
03.09.2024 Костадин Кисьов: Проучваме около 30 обекта в Пловдивско този сезон
12.08.2024 Бронзов Дионис откриха археолози край Пловдив
29.07.2024 Разкриха нови доказателства за живот край Пловдив отпреди 8 хиляди
години
Още новини от Новини от Пловдив:
Мотористка катастрофира в Пловдив
Digital4Plovdiv събира български и световни експерти от дигитални...
"Тихата улица" в "Капана" става все по-тиха, продава се заведение...
Пловдивският съд с ново решение за диригента Манукян и компания
Не откриха фалшив алкохол в нощни заведения в Пловдив
Адвокатът на майката на малтретираното дете каза присъствала ли е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).